5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞova şi Ponta, fraţi de milioane

Şova şi Ponta, fraţi de milioane

Casa de Avocatură „Şova&Asociaţii“, la care liderul PSD, Victor Ponta, a fost senior partener, a făcut afaceri ilegale cu unităţi ale statului. Într-un raport de control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), citat de , Casa de Avocatură a senatorului PSD, Dan Şova, a încasat ilegal peste 4,4 milioane de lei, dintr-un total de 7,1 milioane de lei, din contracte cu cele două complexuri energetice de la Rovinari şi Turceni. Suma de 4,4 milioane de lei, adică peste un milion de euro, ar reprezenta plăţi necuvenite, în contul unor servicii de asistenţă juridică prestate de avocaţii lui Dan Şova pentru Complexul Energetic (CE) Rovinari, respectiv Complexul Energetic Turceni. Asistenţa juridică a fost acordată în perioada 2007 şi 2008. Potrivit aceleiaşi surse, cabinetul individual de avocatură al lui Victor Ponta a încasat la rândul său de la Casa de Avocatură „Şova“ suma de 181.439 de lei, existând şi o factură în acest sens.

Controale îndelungate

În acelaşi raport de control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se mai vorbeşte despre faptul că avocaţii au muncit câte 26 şi 27 de ore într-o zi şi că au fost achitate comisioane de succes de ordinul milioanelor de lei pentru recuperarea unor creanţe pe care complexurile le-au avut de încasat de la diferite societăţi de stat. De asemenea, contractul cu Şova ar fi fost încheiat fără respectarea legislaţiei în vigoare, şi în condiţiile în care atât Complexul Energetic de la Turceni, cât şi cel de la Rovinari au angajaţi zeci de jurişti.
„Cu toate că în cadrul celor două societăţi comerciale sunt organizate şi funcţionează câte un birou juridic, conducerea acestora a angajat cheltuieli şi a încheiat cu Societatea Civilă de Avocatură «Şova şi Asociaţii» contracte de asistenţă şi reprezentare juridică fără a fundamenta achiziţia unor astfel de servicii din punct de vedere al oportunităţii, economicităţii, eficienţei şi fără a întocmi un studiu privind fundamentarea eficienţei economice faţă de resursele de care dispuneau unităţile în cauză. Pentru serviciile juridice «prestate», Societatea Civilă de Avocatură «Şova şi Asociaţii» a încasat de la cele două entităţi suma de 7.132.393 lei (cu TVA), echivalentul a 1.789.720 de euro, din care estimăm, ca fiind cu titlu necuvenit, suma de 4.406.001 lei, echivalentul a 1.105.590 de euro“, se menţionează în concluziile raportului de control al ANAF, care a verificat în ultimele luni arhivele celor două complexuri energetice din Gorj.

Graure vorbeşte despre comisioanele de succes

Directorul general al Complexului Energetic de la Turceni, Octavian Graure, a declarat pentru GdS că a pus la dispoziţia inspectorilor ANAF toate documentele solicitate. Conform actualului director al CE Turceni, unitatea a avut trei contracte încheiate cu Societatea de Avocatură „Şova şi Asociaţii“. Valoarea totală a acestora a fost de trei milioane de lei. „Eu până acum nu am primit nici un raport de control să mă uit pe el, să-l semnez. Am auzit că se vorbeşte de diferite sume pe care noi le-am achitat către această casă de avocatură. Le-am achitat 1,2 milioane de lei pentru servicii de asistenţă juridică, în diferite cauze şi în legătură cu BERD şi alte situaţii. De asemenea, diferenţa de până la trei milioane de lei sunt două comisioane de succes pentru că ne-au recuperat creanţe de aproape 100 de milioane de lei. Creanţele le aveam la Electrica, Termoelectrica şi ICM. Noi nu am cesionat creanţele către un SRL, cum au făcut cei de la SNLO. La contractul de asistenţă juridică de 1,2 milioane de lei noi am negociat cu ei la 140 de lei pe oră. În 2007, s-a întâmplat. S-a derulat totul conform Ordonanţei 34. Eu ştiu că a mai fost un control al ANAF prin martie şi nu au găsit nimic şi un dosar la DNA şi nu s-a ajuns la nimic concret. Acum a apărut acest nou raport“, a spus Octavian Graure.  

Două contracte şi la CE Rovinari

Tiberiu Trotea, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, susţine că nu cunoaşte conţinutul raportului de control al ANAF şi nu poate să comenteze în vreun fel concluziile acestuia. Potrivit CE Rovinari, societatea aflată în subordinea Ministerului Economiei, „Complexul Energetic Rovinari a încheiat cu «Şova&Asociaţii» două contracte de asistenţă şi reprezentare juridică (contractul nr. 10 319/21.03.2007 şi Contractul nr. 165/14.02.2008) şi trei acte adiţionale prin care s-a suplimentat valoarea contractelor. Procedura de atribuire a contrac telor Casei de avocatură «Şova&Asociaţii» a fost selecţia de oferte pentru că aceste contracte, de asistenţă juridică, nu intră sub incidenţa Ordonanţei numărul 34 privind achiziţiile publice. Pentru serviciile de consultanţă şi reprezentare juridică, Complexul Energetic Rovinari a plătit Casei de avocatură suma de 1.091.764,69 lei“, a precizat Diana Milea, purtătorul de cuvânt al CE Rovinari. În ultima conferinţă sa de presă susţinută la Târgu Jiu, Victor Ponta a evitat să explice cum s-a derulat relaţia de colaborare pe care a avut-o cu Dan Şova în legătură cu CE Rovinari şi CE Turceni. În mod ironic, deputatul de Gorj a afirmat că toţi care au avut contracte de genul respectiv trebuie să meargă la puşcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII