13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Giurgiţa, arestat

Primarul din Giurgiţa, arestat

Edilul comunei doljene şi-a achitat asigurarea de viaţă din bugetul primăriei,
ba chiar i-a plătit şi masteratul unui prieten tot din banii comunei

Judecătorii din Segarcea au emis vineri după-amiază mandate de arestare pe 29 de zile pe numele lui Valentin Mitrică, primarul comunei doljene Giurgiţa, şi al lui Marin Nica, fost contabil-şef al primăriei din aceeaşi comună. Cei doi sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea şi de poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigarea Fraudelor pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, respectiv complicitate la delapidare, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual, angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli prin bugetul local.

WC de lux din scândură de brad

Anchetatorii au stabilit că primarul Mitrică şi contabilul-şef Nica, în perioada 2007–2009, au atribuit ilegal lucrări de investiţii către diverse firme, desemnate fără organizarea de licitaţii, au dispus şi plătit lucrări neefectuate sau executate necorespunzător. Printre lucrările vizate de anchetatori se află reparaţiile sau reabilitările efectuate la corpul B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa, la Grădiniţa nr. 2 Portăreşti, la Grădiniţa nr. 3 Curmătura, la sistemul de alimentare cu apă al comunei, dar şi la părculeţul sau la stadionul din localitate. Procurorii şi poliţiştii au descoperit că termosistemul amplasat la şcoală este mai subţire decât cel facturat, recepţionat şi achitat, acoperişul nu este Lindab, aşa cum ar fi trebuit, iar o mulţime de lucrări au fost efectuate doar parţial sau chiar… deloc, deşi primăria le-a recepţionat şi chiar le-a achitat.
De notorietate sunt cele patru porţi de pe terenul de fotbal, care sunt doar nişte fiare ruginite, deşi au costat… 20.000 de lei bucata. Cea mai vizibilă fraudă o reprezintă achitarea sumei de 90.000 de lei pentru toaleta grădiniţei din Curmătura, de fapt doar un WC cu pereţi din scândură şi două „locuri“, care nu are nici scaun, ci doar două… găuri în placa de beton care îi serveşte drept podea.

Contracte în defavoarea primăriei

În majoritatea cazurilor, nici măcar nu au fost alocaţi din bugetul local bani pentru aceste lucrări, însă achitarea facturilor a mers şnur. Iar acolo unde facturile nu au fost totuşi achitate integral, asta a fost tot în favoarea firmelor agreate de primar şi contabil, pentru că edilii din Giurgiţa au semnat cu acestea contracte în care se stipula că primăria se obligă să achite facturile în termen de plată de… cinci zile, iar pentru nerespectarea acestui termen să se aplice penalităţi de… 1 – 1,5 % pe zi! Anchetatorii nu au reuşit până acum să ia la puricat toate aceste contracte, însă au indicii că în unele s-ar fi prevăzut în defavoarea primăriei şi penalităţi de întârziere de… 5% pe zi!
Aceste penalităţi umflau datoriile primăriei către aceste firme în cazul în care instituţia nu plătea. Aşa se face că, spre exemplu, în urma contractului semnat cu firma Laur Viomet SRL din Potcoava, judeţul Olt, pentru un debit de 41.000 de lei, Primăria Giurgiţa a fost obligată de instanţă să plătească în plus încă… 184.000 de lei drept penalităţi de întârziere!

Asigurare de viaţă şi masterat din bugetul local

Ca şi când toate aceste matrapazlâcuri financiare nu ar fi de ajuns, edilul din Giurgiţa a avut tupeul – potrivit anchetatorilor – să-şi plătească până şi asigurarea de viaţă din bugetul primăriei. Mai mult, a făcut un contract cu Universitatea din Craiova, în baza căruia a suportat din bugetul comunei studiile de masterat ale unui prieten – şi el tot angajat în primărie – pe anii 2006 şi 2007!
Cu toate acestea, primarul Mitrică se consideră nevinovat. În sala de judecată, cu câteva minute înainte ca instanţa să se pronunţe în privinţa arestării sale preventive, el a declarat în faţa ziariştilor că nu a făcut nimic ilegal şi că toate plăţile către diverse firme le-a aprobat în baza unor contracte sau hotărâri judecătoreşti. Pe judecători, însă, nu i-a impresionat, aceştia dispunând vineri arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 29 de zile.
„Când voi primi de la Parchet hotărârea privind arestarea preventivă, voi semna imediat ordinul de suspendare din funcţie a primarului din Giurgiţa“, a anunţat vineri Nicolae Giugea, prefectul de Dolj.
În fruntea comunei a rămas, până una-alta, viceprimarul Marin Veleanu. Chestionat vineri de jurnalişti cu privire la contractele dubioase semnate de reprezentanţii Primăriei Giurgiţa cu diverse firme, el a recunoscut că „am semnat şi eu asemenea contracte“, dar a susţinut că „s-au făcut achiziţii bune şi achiziţii mai puţin bune“ şi că „eu n-am băgat nici un leu în buzunar din aceste contracte“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII