16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMircea Suchici, la 30 de ani de muzică

Mircea Suchici, la 30 de ani de muzică

Filarmonica „Oltenia“ a găzduit, pe 15 iunie, concertul care l-a sărbătorit pe Mircea Suchici
la 30 de ani de activitate artistică

Sala Filarmonicii „Oltenia“, un cadru restrâns, ora 19.00. Membrii Orchestrei de cameră a Filarmonicii păşesc pe scenă şi încep să-şi acordeze instrumentele, în aşteptarea violoncelistului Mircea Suchici. În aplauzele publicului, un om îmbrăcat în negru, cu o prestanţă minunată, intră din lateral spre mijlocul scenei. El a jucat, în seara concertului, rolul de dirijor.
Acordurile unei muzici pasionale încep să se facă auzite. Prima parte îi surprinde pe cei prezenţi cu lucrări din creaţia proprie a lui Mircea Suchici, unele necântate vreodată. Ascultăm „Simfonia amintirilor“, structurată în patru secvenţe: „Aniversare“, „Nostalgie“, „Speranţă“, „Tango depresiv“; melodii puternice şi frumoase, dramatice, vesele sau pline de speranţă. Mâinile lui Mircea Suchici desenau forme geometrice pe care noi nu le înţelegeam. Curbe, semilune, zvâcniri. Cu o singură mişcare din mână, el putea porni un gong, un saxofon sau o mulţime de triluri de viori.
„Săptămâna nebună“ i-a aruncat pe cei prezenţi în melancolia unor vremuri mult iubite: meciurile Universităţii Craiova. Prin titlurile „UEFA“, „Seara“, „Unu“ şi „Vis“, Mircea Suchici şi orchestra au povestit concentrarea psihologică de la meciul cu Benfica Lisabona, dar şi reacţiile care au urmat după aceea. Cu „UEFA“ şi „Seara“, sărbătoritul a obţinut Premiul I la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară din 1986, de la Râmnicu Vâlcea.

Muzică, flori şi aplauze

„Cruda primăvară“, şi ea o compoziţie proprie, ne-a purtat prin „Despărţirea“, „Trecerea“ şi „Cutremur-Dincolo“: o dramă, un valvârtej, acorduri cutremurătoare care s-au îmbinat la perfecţie. În prima parte a concertului, Bogdan Uţă şi Cristina Sandu au jucat un rol important, contribuind la armonia muzicală cu solouri de saxofon, respectiv voce. Fiindcă talentul se transmite prin gene, violonista Andreea Suchici, fiica artistului, l-a surprins pe tătăl ei cu „Serenada“ lui Mircea Chiriac. Partea a doua a concertului-medalion a reunit şase piese cunoscute într-un „Momento latino“. Am ascultat „Sobre las Olas“, „Besame mucho“, „La Paloma“, „La cumparsita“, „Jalousie“ sau „Amor, amor“, melodii de dragoste specifice spiritului latin.
Sărbătoritul a primit flori pe care le-a împărţit, cu modestie şi politeţe, doamnelor din orchestră. A primit aplauze, zâmbete sincere, felicitări şi încurajări pentru mai departe. Numărul mare de ani în slujba muzicii înseamnă pentru Mircea Suchici „un efort de a-mi împlini visele. Am sperat mereu să compun şi să şi cânt“. Iar postura de violoncelist nu se compară cu cea de dirijor. „Violoncelistul vede un fragment din ceea ce a văzut dirjiorul, iar acesta vede muzica în toată amploarea ei, segmentat sau în profunzime“, a mărturisit artistul. În final, rămâne doar muzica. Pentru Mircea Suchici, după 30 de ani de activitate, „este cel mai frumos lucru să ai sentimente şi să le redai. Este fermecător“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU