Acasă Local Scurte ştiri

Scurte ştiri

Fabrica de Bine, o şansă pentru persoanele cu dizabilităţi

Fabrica de Bine, proiect iniţiat de Asociaţia React, a fost prezentat ieri la Craiova ca o oportunitate pentru persoanele cu dizabilităţi şi cele care trăiesc din venitul minim garantat. Pentru aceste categorii de persoane se vor crea din toamna acestui an noi locuri de muncă în cadrul unei întreprinderi sociale. „Proiectul presupune înfiinţarea a şase întreprinderi sociale active în domeniul reciclării şi prelucrării hârtiei. Produsele finale se vor comercializa în vederea autosusţinerii. Vom asigura locuri de muncă pentru 150 de persoane dezavantajate. Aceste ateliere vor funcţiona în cinci regiuni, printre care şi Sud-Vest Oltenia. În Dolj există 14.246 de persoane cu handicap şi a fost înfiinţat deja un Centru de Resurse Regionale. Obiectivul nostru este dezvoltarea şi promovarea economiei sociale prin înfiinţarea acestor întreprinderi. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, valoarea totală a acestuia fiind de 18.973.582 de lei“, a declarat Anca Elena Ştefan, proiect manager.
Din păcate, majoritatea companiilor nu angajează persoane cu dizabilităţi. Acestea preferă să plătească taxele impuse de lege, în loc să accepte astfel de persoane, competente pentru anumite funcţii
• Maria Cernătescu

Fertilizare pe banii statului

Două cupluri din Dolj s-au interesat până acum la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) de posibilitatea de a beneficia gratuit de fertilizare in vitro în cadrul programului demarat din această lună la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii. Potrivit DSP Dolj, cuplurile au fost îndrumate spre una dintre cele şase unităţi sanitare care au primit aprobare de la minister pentru a intra în program. „Aceste unităţi sanitare sunt: Spitalul de Obstetrică Ginecologie prof. dr. Panait Sârbu din Bucureşti, Spitalul de Urgenţă Cluj-Napoca, Centrul Medical VIVAMED Braşov, Centrul de Reproducere Umană Asistată Gynatal SRL Timişoara, Centrul SC Polisano SRL Sibiu şi Centrul Medical Internaţional DACIA Bucureşti“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Şi în Craiova există o clinică medicală privată care face fertilizare in vitro, însă aceasta nu a făcut cerere la Ministerul Sănătăţii pentru a fi inclusă în program.
Una dintre condiţiile pe care trebuia să le îndeplinească o clinică interesată era să efectueze gratuit fertilizarea in vitro, fără să solicite pacienţilor coplată.
Reprezentantul DSP Dolj a mai spus că bugetul programului este de patru milioane de lei, sumă de care vor beneficia 800 de cupluri. „Ministerul Sănătăţii va plăti o singură procedură, după cum urmează: 4.920 de lei, după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea şi procesarea spermei, inseminarea ovocitelor şi transferul embrionar) şi 1.230 de lei, după confirmarea finalizării procedurii cu o sarcină, urmată de naştere“, a precizat dr. Popescu.
• Simona Tudor

GS „Traian Vuia“ şi-a premiat olimpicii

În încercarea de a stimula interesul tinerilor pentru studiu şi performanţă în educaţie, Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova i-a premiat ieri pe cei 44 de elevi care au obţinut în anul şcolar 2010-2011 premii importante la olimpiadele şi concursurile şcolare. „S-au făcut remarcaţi elevii: Ştefania Jianu, clasa a VI-a (a obţinut menţiuni la concursurile de matematică „Arhimede“, faza naţională, şi „Şcoala cu ceas“, faza internaţională), Andra Manafu, clasa a VII-a, şi Jeanina Zamfirescu, clasa a VIII-a (premiul I la olimpiada de limba franceză, faza judeţeană), Cosmin Stancu, clasa a XI-a (premiul al III-lea la faza judeţeană a olimpiadei de istorie)“, se arată într-un comunicat emis de GS „Traian Vuia“.
• Andreea Horcone

Exit mobile version