6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Giurgiţa, încătuşat

Primarul din Giurgiţa, încătuşat

90.000 de lei a plătit edilul din Giurgiţa pentru un WC din scândură pe care o firmă desemnată fără licitaţie l-a construit la grădiniţa din comună

Primarul comunei doljene Giurgiţa, Valentin Mitrică, viceprimarul Marin Veleanu, şi fostul contabil-şef al aceleiaşi comune, Marin Nica, au fost ridicaţi ieri de poliţiştii doljeni de la Investigarea Fraudelor, nu înainte ca oamenii legii să le facă percheziţii atât acasă, cât şi la sediul primăriei, de unde au ridicat mai mulţi saci cu documente. Dosarul, instrumentat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, vizează săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în urma cărora s-ar fi produs un prejudiciu total de circa 1,5 milioane de lei în bugetul localităţii menţionate.

90.000 de lei pentru un WC din scândură

Încă de anul trecut, procurorii din Segarcea şi poliţiştii de la Investigarea Fraudelor erau pe urmele unor fraude de milioane la Primăria Giurgiţa. Anchetatorii suspectau faptul că primarul Valentin Mitrică şi fostul contabil-şef al primăriei, Marin Nica, ar fi dispus atribuirea cu dedicaţie a unor lucrări de investiţii, fără nici o licitaţie, ba chiar au achitat facturi pentru lucrări neefectuate sau efectuate parţial.
Concret, potrivit unor surse apropiate anchetei, primarul ar fi dispus atribuirea lucrărilor pentru reparaţia sau reabilitarea unităţilor de învăţământ din comună, a celor care privesc alimentarea cu apă a localităţii, dar şi pentru amenajarea parcului comunal, către firme precum SC Alcovit SRL, SC Sed Impex SRL, SC Ned Construct SRL sau Trustul Construcţii Carpaţi SA Bucureşti, „uitând“ să mai organizeze licitaţiile prevăzute de lege. Plăţile s-ar fi efectuat în unele cazuri pentru lucrări neexecutate, iar în altele pentru lucrări efectuate necorespunzător.
Primarul ar putea intra în istorie cu toaleta din scândură, cu două locuri, construită în curtea grădiniţei din localitate, pentru care a achitat de la buget… 90.000 de lei! La fel de consistent ar fi fost preţul porţilor de fotbal ruginite – 10.000 de lei bucata – de pe terenul sportiv din localitate.

Clauze în defavoarea primăriei

Poliţiştii şi procurorii îl bănuiesc pe primar şi de faptul că ar fi încheiat cu diferite firme contracte de achiziţie publică întocmite în mod vădit în defavoarea Primăriei Giurgiţa. Concret, ar fi vorba despre contractul încheiat cu SC European Consulting SRL Craiova, în care se stipula că primăria se obligă să achite facturile în termen de plată de… cinci zile, iar pentru nerespectarea acestui termen să se aplice penalităţi de… 1% pe zi! Altfel spus, datoria se dubla la fiecare trei luni. Şi totuşi, primarul a acceptat astfel de clauze, ba chiar s-a prins în jocul firmei cu care încheiase contractul, îmbogăţind-o discret în dauna bugetului local. Metoda era simplă: spre exemplu, firma trimitea Primăriei Giurgiţa o factură de 9.500 de lei, însă primăria plătea doar 9.000 de lei, iar pentru diferenţă începeau să curgă penalităţile. Peste câteva săptămâni, firma trimitea primăriei o altă factură, ce era achitată tot parţial. Iar când suma a devenit suficient de consistentă, urcând spre 100.000 de lei, firma a acţionat primăria în judecată şi a câştigat procesul.

Afacerea contabilului

În sarcina fostului contabil-şef Marin Nica, organele de cercetare penală au reţinut faptul că acesta, deşi nu avea un asemenea drept, a comandat la firma Laur Viomet SRL din Potcoava, judeţul Olt, câteva „mărunţişuri“ de care era nevoie la primărie: patru pichete PSI echipate, 290 de furtunuri pentru stingerea incendiilor, 60 de lămpi stradale cu vapori de mercur, 50 de coşuri de gunoi din tablă oţelită, 700 kg de cloramină şi 13 bănci de patru persoane. Lăsând la o parte faptul că nu avea dreptul să încheie acest contract, preţurile achitate pe bunurile menţionate erau astronomice. De exemplu, un singur coş de gunoi din tablă oţelită cumpărat de primărie de la Laur Viomet a costat 730 de lei, iar o bancă de patru persoane – 2.700 de lei. Pe listă mai figurează şi patru balansoare pentru copii, de două persoane, fiecare costând 6.700 de lei, trei tobogane a 4.800 de lei fiecare şi 45 de pubele de gunoi valorând 1.600 de lei bucata. Deşi doar o parte din aceste bunuri au fost livrate, reprezentanţii primăriei au confirmat livrarea tuturor bunurilor, iar acum e bună de plată.

Ridicaţi pentru a fi audiaţi

Deocamdată, anchetatorii au fost reţinuţi în declaraţii cu privire la acest caz.
„Dosarul se află în lucru, iar în această fază nu putem da nici un fel de amănunt despre anchetă“, a declarat Mihaela Vieru, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.
Nici poliţiştii aflaţi ieri la percheziţii nu au dat prea multe amănunte. „Dosarul priveşte funcţionari publici ai Primăriei Giurgiţa, iar ancheta vizează modul în care au fost acordate anumite lucrări publice, dar şi modul în care aceste lucrări au fost derulate, finalizate şi achitate“, a spus comisarul-şef Laurenţiu Gulin, şef de birou în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor Dolj.
Primarul Mitrică şi contabilul Nica au fost reţinuţi aseară, pentru 24 de ore, pe baza unei ordonanţe de reţinere emise de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. Astăzi, învinuiţii vor fi prezentaţi în faţa procurorului-anchetator din Segarcea, care, după ce îi va audia, va decide dacă să ceară sau nu instanţei emiterea pe numele lor a unor mandate de arestare preventivă.

Alt primar cu dosar

O altă anchetă de amploare a avut loc tot ieri la Primăria Cârna, unde tot un procuror din Segarcea s-a deplasat însoţit de mai mulţi poliţişti pentru audieri într-un dosar care-l priveşte pe primarul pedelist Cornel Andrei, bănuit de infracţiuni asemănătoare cu cele pentru care este cercetat edilul liberal din Giurgiţa. Dosarul respectiv fusese iniţial închis, însă un alt procuror a decis redeschiderea cazului, pentru a face verificări mai amănunţite

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

86 COMENTARII