10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBătaie pe locurile din învăţământ

Bătaie pe locurile din învăţământ

Anul acesta, în judeţul Gorj vor fi scoase la concurs doar 32 de posturi titularizabile
în învăţământ, pe care vor concura sute de absolvenţi şi suplinitori

Numărul acestor posturi s-a redus considerabil de la an la an, astfel că absolvenţii care vor să îşi găsească un loc de muncă în unităţile şcolare din judeţ au şanse extrem de scăzute. Anual, sute de absolvenţi şi cadre didactice suplinitoare participă la examenul de titularizare în speranţa că vor obţine o notă mare şi un post bun. Anul trecut s-au prezentat la concurs peste 700 de concurenţi. Pentru disciplinele limba şi literatura română, limbi moderne, istorie, chimie, fizică, biologie, geografie nu există nici un post titularizabil.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj au declarat că situaţia gravă a lipsei posturilor a fost cauzată de scăderea populaţiei şcolare. „S-a ajuns la această situaţie pentru că populaţia şcolară a scăzut, normele didactice pentru profesorii cu vechime în învăţământ au crescut, unele posturi au fost ocupate în etapele anterioare de mişcare a personalului didactic“, a declarat Iustin Paralescu, inspector şcolar general al ISJ Gorj. Absolvenţii de teologie care vor să se titularizeze au la dispoziţie doar două posturi, la fel şi profesorii documentarişti. Anul acesta, suplinitorii pot opta pentru 160 de locuri netitularizabile complete şi peste 200 incomplete. Concursul de titularizare va avea loc pe 13 iulie.

Candidaţii pot opta şi pentru un post din alt judeţ

O noutate faţă de examenele de titularizare din trecut este aceea că profesorii pot opta şi pentru un post din alt judeţ. „Anul acesta, vor fi două şedinţe de ocupare a posturilor. După ce se vor repartiza cele titularizabile, candidaţii cu note peste 5 intră la şedinţele de repartizare, putând opta, dacă le convine, şi pentru posturi din alte judeţe, rămase neocupate la prima şedinţă“, a spus Cornel Toma, inspector la ISJ Gorj.
Cadrele didactice din judeţ care au activat ca şi suplinitori, în ciuda faptului că la titularizarea de anul trecut sau de acum doi ani au luat note peste 5 şi unii chiar peste 7, pot depune o cerere de suplinire fără a mai participa la examenul din vara aceasta. Potrivit inspectorului Cornel Toma, de la ISJ Gorj, profesorii îşi vor face un dosar de suplinire, care este mai puţin „stufos“ faţă de cel pentru titularizare. Cei care optează pentru această variantă vor participa la cea de-a doua şedinţă de repartizare a posturilor netitularizabile. Aceste dosare se depun tot la cele două centre de înscriere şi examen din Târgu Jiu: Grupul Şcolar „Ion Mincu“ (Liceul nr. 4) şi Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII