15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii, pe marginea prăpastiei

Bolnavii, pe marginea prăpastiei

Farmaciile avertizează bolnavii care suferă de diabet sau cancer că în scurt timp nu le vor mai putea elibera medicamentele, CJAS Olt epuizând fondurile pentru aceste programe

Banii pentru reţetele eliberate în cadrul programelor naţionale de diabet şi cancer sunt aproape epuizaţi, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt trecând prin aceeaşi situaţie ca şi anul trecut. Pentru diabet se vor accepta la plată reţetele eliberate în iunie şi, poate, ceva din iulie, în timp ce pentru Oncologie, conform consumului estimat pe baza datelor de anul trecut, fondurile s-ar epuiza în august. Problemele deja au început, furnizorii de medicamente, plătiţi cu întârziere, pentru că şi farmaciile îşi recuperează cu şi mai mare întârziere banii de la CJAS, blocând anumite farmacii.
Problemele se perpetuează de anul trecut, când, până în iulie, au fost cheltuiţi banii pe programul naţional de diabet alocaţi pentru întreg anul 2010. Mai mult, pentru testele necesare diabeticilor pentru a-şi măsura nivelul glicemiei banii nu au ajuns decât până în martie 2010. Pentru bolnavii de cancer, banii au ajuns ceva mai mult, însă în septembrie farmaciile au primit aceeaşi veste şi pentru acest program. De la epuizarea fondurilor alocate, farmaciile au continuat să elibereze medicamente, în speranţa că se vor acorda suplimentări. Deşi s-au făcut demersuri, din toată ţara, pentru că situaţia este comună şi în celelalte judeţe, spun oficiali ai CJAS Olt, sumele nu au fost nici până astăzi recuperate şi nici semne că acest lucru se va întâmpla nu prea sunt.

„Întindem la maximum coarda asta“

Farmaciştii sunt obligaţi să facă dovada că stăpânesc foarte bine şi domeniul economic, pentru că doar jonglând cu termenele se mai pot descurca. De la CJAS au termen de decontare a reţetelor acceptate la plată 180 de zile sau 210 zile. Niciodată nu se respectă. Acum, în iunie 2011, se plătesc, spre exemplu, o parte din reţetele primite în august 2010. Pentru programele naţionale s-a început decontarea la nivelul lunii ianuarie 2011. La unele dintre reţete este trecut termenul de 360 de zile, altele se plătesc la nouă luni, la zece luni. „Noi cred că avem de recuperat aproximativ 1.400.000 de lei, tot ce este eliberat şi facturat. Întindem la maximum coarda asta. Sunt deblocat de la o firmă, iau de acolo, sunt probleme la altă firmă, am grijă să plătesc să pot lua din nou. Oricum, cu firmele lucrăm cu termene de patru luni. Firma furnizoare mă şi penalizează dacă nu plătesc la acest termen, nu doar că nu-mi dă marfă. N-am sistat niciodată eliberarea de reţete, dar se întâmplă să nu avem un produs sau altul, pentru că ţine de aceste blocări şi deblocări, în funcţie de cum facem plata. Acum am vorbit cu cineva de la o firmă, unde am o factură de 4.000 de lei. N-am bani acum s-o plătesc, pentru că nu am atât numerar în farmacie“, a declarat şeful farmaciei Medica Farm. În aceeaşi situaţie sunt mai toate farmaciile, în special cele care s-au ferit să-şi alunge clienţii în perioadele de criză, punând, simplu, pe uşă anunţul „Nu mai eliberăm reţete compensate“.

„Lună de lună se plătesc bani, procentual, la toată lumea“

Directorul pentru relaţii contractuale al CJAS Olt, Sorina Oancea, a declarat că există ceva probleme, generate tocmai de întreruperea de o lună-două la plată, înregistrată anul trecut. Se primesc însă şi se validează reţete, iar plăţi către farmacii se efectuează lunar. „Noi ne facem necesarul de credite şi în funcţie de banii care ne vin plătim, procentual, la toată lumea“, a spus Oancea. Despre banii pe care farmaciştii îi au de recuperat de anul trecut, încă nu se poate spune cert când vor fi recuperaţi.
Fără suplimentarea fondurilor, Casa va trebui să anunţe că nu mai are bani pentru 2011 la următoarele termene: reţete gratuite şi compensate – jumătatea lunii iulie; oncologie – cursul lunii august; diabet – cursul lunii iulie; post-transplant – cursul lunii octombrie; scleroză – jumătatea lunii decembrie; boli rare – iunie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS