11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Antidublare din partea Camerei Deputaţilor
Membrii Camerei Deputaților au respins marți propunerea legislativă a deputatului pesedist Victor Socaciu, în care acesta cerea dublarea în limba română a filmelor străine. Respingerea legii înaintate de Comisia de cultură a Camerei a fost adoptată cu 277 de voturi favorabile, cinci împotrivă și zece abțineri. În cadrul dezbaterilor, Victor Socaciu le-a cerut deputaților să voteze „ca niște parlamentari români și nu ca niște coafeze care nu pot dormi fără vocea lui Marlon Brando“. El a declarat că auditorii sunt expuși, prin subtitrare, unui limbaj „care nu mai e deloc românesc în ultima vreme“, dând ca exemplu mai multe țări europene în care filmele sunt dublate.

Mioriţa, în Spania
România continuă să fie prezentă în cadrul celui mai important festival de fotografie din Spania, în secţiunea Open PHoto, ce are loc anual la Cuenca, beneficiind de ajutorul Institutului Cultural Român de la Madrid. De data aceasta, este vorba de expoziţia „Ultima transhumanţă“ a fotografului român Dragoş Lumpan, care a urmărit din interior, de multe ori trăind laolaltă cu ciobanii, fenomenul transhumanţei, nu doar în România, ci şi în Turcia, Albania, Grecia sau Italia. Fotograful încearcă, prin opere deja premiate, să capteze esenţa unui fenomen pe cale de dispariţie. Colaborator constant al revistei National Geographic, Dragoş Lumpan este un artist complex, cu o privire atentă, îndreptată spre zone mai puţin vizibile ale realităţii.

Recital „Eminescu“ în SUA, marca Ion Caramitru
Un spectacol inedit, care include selecţii din manu-scrisele de poezie, proză şi filosofie ale poetului Mihai Eminescu va fi susţinut de Ion Caramitru peste ocean, în New York, Washington şi Philadelphia. În spectacolul lui Caramitru, cuvântul „poetului nepereche“ va fi reunit cu muzica, prin contribuţia clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Programul de cunoaştere a lui Eminescu din America va trece, pe 23 iunie, prin Queens Library, pe 24 iunie în Manhattan (Institutul Cultural Român din New York), pe 25 iunie la Ambasada României la Washington şi pe 26 iunie la Consulatul General Onorific al României şi la Biserica „Sfânta Treime“ din Philadelphia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS