17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa plimbare prin Oltenia secolului XX

La plimbare prin Oltenia secolului XX

„Ferestrele spre trecut“ au ieşit din muzee şi colecţii în Piaţa „Mihai Viteazul“, din Craiova la ediţia a V-a a Salonului Naţional de Fotografie – Document

Consiliul Judeţean Dolj, Muzeul Olteniei Craiova prin Secţia de Etnografie şi Muzeul Judeţean Gorj au organizat, în perioada 7-12 iunie, la Craiova, ediţia a V-a a „Salonului Naţional de Fotografie – Document, Satul Românesc de altădată – Expresii – Spaţii – Ritmuri“. Deschiderea oficială a avut loc marţi, 7 iunie, la ora 11.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“.
Trecătorii s-au putut delecta cu imagini ale satului oltenesc din prima jumătate a secolului XX, reprezentate de imagini tradiţionale din sudul Doljului, de la Desa, Dobridor, din Gorj, Olt şi Mehedinţi. Voit sau nu, craiovenii s-au oprit din drumul lor să arunce o privire pe straiele olteneşti de odinioară, să observe momente importante din istorie, cum ar fi vizita lui Gheorghe Tătărăscu la Paris, şi să regăsească un chip foarte cunoscut şi drag lor – cel al lui Constantin Brâncuşi – pe fotografiile aşezate în Piaţa „Mihai Viteazul“.

Istorie adusă în prezent

Chipurile de ţărani olteni, ale membrilor Fanfarei din Desa, ale olarilor cu tradiţie din tată-n fiu sau pur şi simplu ale sătenilor sau boierilor au reuşit să contureze o poveste minunată şi să aducă în actualitate frumuseţea naturală de demult. Fotografiile cu un farmec inconfundabil fac parte din colecţiile Muzeului Olteniei Craiova – Secţia de etnografie, ale Muzeului Judeţean Gorj şi din colecţiile particulare ale familiilor Gâscan, Motoi, Gâltan, Matei şi Nicoliţă. Astfel, istoria a fost adusă în prezent, prin colaborarea celor două Muzee şi a familiilor ce şi-au pus colecţiile private la dispoziţia instituţiilor de cultură. Cei mai în vârstă au putut să-şi amintească, melancolic, de vremea copilăriei. Cei tineri, mai curioşi din fire, au chicotit şi au privit interesaţi de povestea nu prea îndepărtată a Olteniei. Salonul a subliniat, în această ediţie, tradiţiile, obiceiurile, stilul vestimentar, dar şi ideea de „fotografie istorică“: parade, congrese, dansuri populare sau sărbători câmpeneşti. 
Arhitectura n-a fost nici ea lăsată deoparte. Bisericile, schiturile, casele jumătate din cărămidă, jumătate din lemn, locuinţele boierilor, atelierele de potcovit şi prispele au permis raportarea la prezent şi au schiţat un zâmbet al amintirii pe chipul privitorilor. Deşi sărăcăcioase, parcă gata să se dărâme, unele căsuţe sălăşluiesc puternice şi de nedărâmat în memoria locurilor. Nu putem uita nici de interiorul primitor al conacelor, de mesele lor din lemn cu picioare sculptate de mână, de şemineurile impunătoare lângă care şade, pe un fotoliu, o femeie în costum popular, făcându-şi de lucru cu un ac şi o aţă.
Ca şi doamna din fotografia mai sus menţionată, organizatorii au „cusut“ pentru craioveni povestea vizuală a satului de altădată. Rezultatele „ţesătoriei“ de amintiri şi frumuseţi pot fi văzute până pe 12 iunie, în Piaţa „Mihai Viteazul“. Ele se vor întoarce apoi în arhive, unde se vor întâlni cu celelalte tablouri şi fotografii, reminescenţe ale vremurilor trecute.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS