7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandal pe factura la căldură

Scandal pe factura la căldură

Asociaţia nr. 14 din cartierul craiovean 1 Mai a dat Regia Autonomă de Termoficare în judecată şi i-a cerut să factureze căldura conform prevederilor OUG nr. 57/2006 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi acordate populaţiei pentru plata energiei termice. Asta deşi în întreg oraşul facturarea energiei termice se face, după cum susţine conducerea Regiei, conform unei legi speciale, Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică. „Conform cu prevederile acestui act normativ, furnizorul facturează în funcţie de consumul înregistrat la scara de bloc, după valorile indicate de aparatele de măsurat montate aici, aparate care sunt verificate metrologic. OUG nr. 57 îmi indică numai nişte valori maximale pe care un apartament le poate consuma şi pentru care primeşte ajutor pentru încălzire. Adică, estimativ, un apartament cu o cameră ar putea consuma 0,91 gigacalorii, cel cu două camere – 1,36 gigacalorii, cel cu trei camere – 1,76 gigacalorii şi cel cu patru sau mai multe – 2,45 gigacalorii. Numai că un apartament poate consuma mai mult sau mai puţin decât aceste valori“, a spus directorul RATf Craiova, Nicolae Degeratu.
Culmea este că instanţa de fond, Judecătoria Craiova, a dat câştig de cauză asociaţiei prin Sentinţa comercială nr. 1855/14.02.2011 din dosarul 10067/215/2010. Reprezentanţii furnizorului de căldură sunt nedumeriţi. „Legea nr. 325/2006 este o lege specială şi are întâietate în reglementarea unor situaţii date faţă de un act normativ cu caracter legislativ cum sunt ordonanţele de urgenţă. Din păcate, instanţa este de o cu totul altă părere. Numai că noi vom face uz de căile de atac. Incorect este şi faptul că reprezentanţii aceste asociaţii au cerut acest fel de facturare numai la unele blocuri din cadrul asociaţiei şi nu la toate. Dacă facturarea se face după OUG nr. 57/2006, păgubiţi vor fi proprietarii“, a declarat Marinela Bîldea, purtătorul de cuvânt al RATf Craiova.

Legea sau ordonanţa

Reprezentanţii Primăriei Craiova spun că întâietate are o lege specială, în orice domeniu şi-ar produce aceasta efectele. „În mod normal, legea specială se aplică cu întâietate. În acest caz, instanţa a decis contrariul. Trebuie văzute motivele“, este de părere un inspector din cadrul Serviciului asociaţii al Primăriei Craiova.
De aceeaşi părere este şi reprezentantul UJALP Craiova. „Nu se poate factura căldura după o lege care reglementează cu totul altceva“, a declarat Dan Remus, preşedintele Uniunii.

Solicitare cu dedicaţie

Asociaţia nr. 14 din cartierul 1 Mai a făcut această solicitare doar pentru un apartament din blocul S7, singurul rămas racordat la sistemul centralizat de încălzire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII