12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu vrea descentralizare, nu superjudeţe

Băsescu vrea descentralizare, nu superjudeţe

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în cadrul şedinţei de guvern de ieri, că înfiinţarea a opt judeţe pe structura regiunilor actuale de dezvoltare economică trebuie să fie însoţită de o scădere a depedenţei primăriilor de aprobările primite de la judeţ

Şeful statului le-a spus miniştrilor că reorganizarea administrativ-teritorială se impune deoarece actualele judeţe nu permit implementarea unor proiecte de amploare, cu impact asupra locuitorilor din mai multe judeţe. „Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici. Modul în care se utilizează banii europeni pe proiecte foarte mici, în interiorul unui judeţ, nu este decât ineficienţa utilizării banilor europeni. Ca exemplu, se face canalizare şi staţie de epurare în loc să se facă o singură magistrală care să treacă prin trei judeţe, cu o singură staţie de epurare mare“, a spus Băsescu, dând apoi şi exemplul lipsei de interconectare a reţelei de drumuri judeţene.
În al doilea rând, preşedintele a invocat şi necesitatea reducerii multitudinii de instituţii deconcentrate în care lucrează sute de funcţionari ineficienţi şi, uneori, corupţi. „Tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa populaţiei, dar şi a primarilor“, a spus Băsescu. Din această perspectivă, preşedintele a apreciat că nu este oportună menţinerea judeţelor şi crearea unor regiuni, ca foruri suprajudeţene, deoarece problema birocraţiei nu ar fi rezolvată, ci chiar agravată. „Cei care îşi fac iluzii că am putea construi păstrând judeţele şi, eventual, să creăm o căciulă intermediară, nişte superjudeţe ca regiuni, se înşală. Este un pas de creştere a birocraţiei, când obiectivul ar trebui să fie debirocratizarea şi spargerea relaţiilor create în mai toate judeţele“, a afirmat Traian Băsescu.
De altfel, reţelele informale de influenţă şi putere care s-au format în judeţe constituie un al treilea argument pentru reorganizarea administrativ-teritorială. „S-au creat nişte familii veşnice, interpartinice, care se schimbă, se rotesc, clienţii rămân aceiaşi, iar cea mai puternică probă o avem în raportul care o să apară în zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe din judeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministerele aprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentru execuţie şi vedem apoi ce iese. Perspectiva este să avem o suspendare temporară de utilizare a banilor până când găsim soluţii“, a avertizat Traian Băsescu.
El le-a cerut partidelor să renunţe la tentaţia de a păstra actualele judeţe pentru se bucura în continuare de influenţa pe care o conferă un post de preşedinte de consiliu judeţean. Totodată, şeful statului a apreciat că înfiinţarea unor judeţe mai mari trebuie să ducă automat şi la descentralizarea deciziilor în favoarea primăriilor. „Voi susţine orice propunere ce va veni într-o organizare a teritoriului cu opt judeţe, pe actualele regiuni de dezvoltare economică. Asta însă va implica o foarte puternică descentralizare, în aşa fel încât omul de la muncipiu sau de la comună să nu mai aibă nevoie de avize de la judeţ. Asta-i proba de foc a clasei politice, dacă vrea în mod real descentralizare, (…) dacă avem sau nu avem curaj să lăsăm comunităţile să trăiască aşa cum cred ele că este mai bine, iar la judeţ să se vegheze strict la respectarea legalităţii şi la proiectele de dezvoltare regională“, a conchis Băsescu.
• NewsIn
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII