5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCasa de Cultură, scandal în instanţă

Casa de Cultură, scandal în instanţă

Scandalul legat de patrimoniul şi datoriile Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu s-a mutat în instanţă.
La Judecătoria Târgu Jiu a fost programat ieri un nou termen în procesul în care unul dintre chiriaşii Casei de Cultură a Sindicatelor, respectiv Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, încearcă să scape de executarea silită. În mod paradoxal, datoriile pentru care ansamblul este executat silit au fost plătite, însă către altă instituţie şi nu către cea reprezentată în prezent de executorul judecătoresc Florian Bîrsăşteanu.
Până în anul 2009, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ a plătit chirie către Fundaţia „Casa de Cultură“, condusă de Constantin Retezeanu, ex-şef al CNSLR Frăţia Gorj. CNSLR Frăţia şi-a schimbat însă conducerea în 2010 şi a denunţat modul în care fundaţia a administrat patrimoniul instituţiei.
Astfel au fost modificate şi contractele de închiriere, acestea fiind preluate de sindicatele conduse de Valentin Popa. Între timp, Fundaţia „Casa de Cultură a Sindicatelor“ a intrat în faliment, din cauza datoriilor, şi astfel pe fir a intrat executorul judecătoresc Bârsăşteanu pentru recuperarea unor debite de peste 800.000 de lei.

Nu vrea contract cu executorul

Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu, a declarat că a plătit legal chiria către Sindicatele CNSLR Frăţia şi că a renunţat la contractul cu Fundaţia „Casa de Cultură a Sindicatelor“, care nu ar mai reprezenta legal Casa de Cultură.
„Până la sfârşitul anului 2009 am avut contract de închiriere cu Fundaţia «Casa de Cultură», apoi, în 2010, s-a schimbat conducerea şi am aflat că se făcuseră unele ilegalităţi. Acea fundaţie era o făcătură. Am făcut un contract legal cu CNSLR Frăţia. Acum, Fundaţia «Casa de Cultură» a intrat în faliment şi a venit executorul judecătoresc să ne ceară nouă, «Doinei Gorjului», să încheiem contract de închiriere cu el, pentru că el, lichidatorul, trebuie să recupereze din datoria fundaţiei. Noi avem contractul cu CNSLR. Ei, adică lichidatorul judiciar, ne cer chiria pe 2010. L-am acţionat în instanţă. O să chemăm ca şi garant la proces pe CNSLR Frăţia. Dăm o chirie lunară de 8.000 de lei şi cotă parte din utilităţi. Avem spectacole, dar bani facem tot mai puţini“, a precizat Gheorghe Porumbel

Primăria vrea să preia Casa de Cultură 

Primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, şi-a exprimat dorinţa ca instituţia pe care o conduce să preia în administrare Casa de Cultură a Sindicatelor. Transferul s-ar face în contul datoriilor de 800.000 de lei pe care Casa le are de achitat către Primăria Târgu Jiu şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS