13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBomba radioactivă de lângă Dolj, crimă cu premeditare

Bomba radioactivă de lângă Dolj, crimă cu premeditare

Primarii şi locuitorii comunelor doljene din zona Dunării sunt îngroziţi de apariţia unui depozit de deşeuri radioactive pe care bulgarii vor să-l construiască la o aruncătură de băţ de România. Centrala de la Kozlodui a îmbolnăvit deja de cancer mulţi români.

Bomba radioactivă pe care bulgarii plănuiesc să o „planteze“ la câţiva kilometri de Dolj, cu complicitatea autorităţilor române, va afecta zeci de mii de locuitori din judeţ, mulţi dintre ei condamnaţi deja la moarte după ce s-au îmbolnăvit de cancer din cauza centralei nucleare de la Kozlodui. În cei 35 de ani de când funcţionează, centrala din Bulgaria a distrus multe vieţi de pe malul românesc al Dunării. Construirea unui depozit de deşeuri radioactive ar fi „o crimă cu premeditare“, după cum avertizează unul dintre primarii cu care GdS a stat de vorbă despre acest proiect. Ion Dăbuleanu, primarul comunei Gighera, se chinuie de ani buni să transforme zona într-una turistică prin exploatarea apelor medicinale care străbat localitatea. Nu a reuşit, spune el, deoarece investitorii fug şi strâmbă din nas când aud că la câţiva kilometri există centrala de la Kozlodui. „După ce că, din cauza centralei, investitorii vin şi pleacă imediat, acum să facă şi acest depozit este prea mult. În strategia noastră de dezvoltare era inclusă construirea unui parc, a unei baze de tratament. Acum cred că o să se aleagă praful“, a spus el. Despre depozitul de deşeuri, primarul crede că sunt interese ascunse. „Posibil să se facă pe şest. Guvernul ar trebui să se opună. Se vorbea de etanşeizarea depozitului, dar asta e o poveste. Dacă vor depozit, bulgarii să-şi construiască în mijlocul ţării lor, pentru că ei sunt protejaţi de dealuri, dar până la noi sunt doar zece kilometri. Ştie cineva că în Gighera, uneori, prunele arată ca tecile de fasole? Cu asta ne vor pune capac. O să contactăm autorităţile judeţene, o să cerem despăgubiri, am vorbit deja cu preoţii să informeze oamenii despre ce este vorba şi vom merge la dezbaterea publică de la Bechet. Să ne dea bulgarii banii pe medicamente“, a spus primarul PD-L, Ion Dăbuleanu. 

Îmbolnăviţi de cancer

Când vine vorba despre sănătatea oamenilor, culoarea politică a primarilor păleşte în faţa pericolului de iradiere. Nicolae Drăgoi, primar PSD în Dăbuleni, crede că apariţia depozitului este o crimă cu premeditare. „Nici un om din comună nu este de acord cu acest depozit. Trebuie să fii bolnav mintal să vrei aşa ceva. Oamenii deja se plâng de oboseală şi somnolenţă din cauza centralei de la Kozlodui“, a spus Drăgoi. Primarul se plânge că autorităţile nu l-au informat despre dezbaterea de la Bechet din 7 iulie. „A venit doar o adresă de la Mediu despre depozit, dar de dezbatere am aflat din presă“. Primarul PD-L din comuna Călăraşi, Vergică Şovăilă, se teme că apariţia depozitului va duce la creşterea numărului de îmbolnăviri de cancer. „Noi avem deja probleme din cauza centralei de la Kozlodui deoarece ne despart doar 15 kilometri. Sunt acum scăpări de la centrală, care este mai protejată, dar când va fi şi depozitul“, a spus el. „Lumea se teme pentru că radiaţiile se acumulează în timp. Sunt multe diagnostice de cancer în comuna vecină, Dăbuleni. Despre proiect nu am primit nici o informare, am aflat de el din presă. Am fost informat doar despre dezbaterea de la Bechet“, a spus Vergică Şovăilă.

Nici bulgarii nu vor depozit

Bulgarii i-au îmbolnăvit de cancer şi pe locuitorii din comuna Ostroveni. Primarul PSD, Gheorghe Oprescu, s-a abţinut să comenteze ce impact va avea depozitul asupra oamenilor, spunând că nu este de specialitate şi că dacă s-a luat o decizie, probabil vor fi măsuri de siguranţă. Oprescu a precizat însă că la o întâlnire la care a participat şi primarul din Kozlodui acesta i-a spus că nici bulgarii nu sunt de acord cu proiectul. „M-am întâlnit cu primarul din Kozlodui acum două săptămâni şi mi-a spus că nici ei nu sunt încântaţi de idee“, a adăugat el. Şi la Ostroveni, aerul otrăvit de radiaţiile de la centrala din Kozlodui i-a îmbolnăvit pe oameni de cancer. „Predomină îmbolnăvirile de inimă şi cancerul la sân şi la glandă în cazul femeilor. Oamenii de aici sunt prea săraci şi resemnaţi ca să mai dea importanţă acestui depozit“, a recunoscut el. 

Ecologiştii se opun şi ei

Mişcarea Naţională „Ecoglasnost“ face praf proiectul depozitului naţional de deşeuri radioactive de la Radiana, derulat de întreprinderea de stat „Deşeuri Radioactive“ din Bulgaria. „Ecoglasnost“ îi acuză pe cei care au întocmit raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM) că nu analizează posibilitatea stocării deşeurilor radioactive geologic la mare adâncime. De asemenea, raportul EIM nu răspunde unor întrebări importante puse de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) din România, cum ar fi: care este impactul radiaţiilor asupra populaţiei din jurul instalaţiei, precum şi care sunt măsurile de protecţie în caz de accidente (inundaţii, cutremure, ploi torenţiale, atacuri teroriste), având în vedere că situl are o suprafaţă de 36 de hectare. „Noi credem că partea a patra din EIM – Descrierea, analiza şi evaluarea potenţialelor efecte asupra oamenilor şi a mediului, ca urmare a realizării depozitului – a fost discutată foarte pe scurt şi inadecvat, mai ales după accidentele cu emisie de radiaţii din Japonia, de la Fukushima“, se spune în observaţiile organizaţiei. „Durata de viaţă a containerelor de beton armat este de doar 70 de ani, în timp ce conţinutul radioactiv al acestora este periculos pentru 500 de ani. (…) Este un loc periculos pentru un posibil atac terorist pe un vehicul rutier“ sau la căderea „unui avion de mărime medie“.
În tabelul privind valorile comparative ale radiaţiilor, ecologiştii bulgari au găsit anomalii dubioase. Valorile raportate în 2004 au fost de 15 ori mai mici decât cele înregistrate în perioada 2001-2003, iar în 2008 valorile raportate erau de 68 de ori mai mici faţă de 2003. Anomaliile constatate i-au determinat pe ecologişti să concluzioneze că statul bulgar face raportări având la bază standardele ruseşti din 1983 – înlocuite după catastrofa nucleară de la Cernobâl (1986).
Scăderea valorilor radiaţiilor după anul 2005 „nu se datorează unei îmbunătăţiri tehnologice (…), ci este în mod clar o încercare de manipulare pentru ascunderea adevărului“. Potrivit „Ecoglasnost“, un reactor de la Kozlodui emitea în 2003 de 4.730 de ori mai multă radiaţie pe unitate de energie produsă decât un reactor din Germania. Aerosoli radioactivi şi iod – 131 radioactiv (similar cu cel din Japonia, de la Fukushima) s-au descoperit în martie 2011 la Musala – cel mai înalt vârf muntos din Bulgaria. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII