12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDNA a finalizat dosarul lui Ninel Potîrcă

DNA a finalizat dosarul lui Ninel Potîrcă

Omul de afaceri târgujian de etnie romă, Constantin Ninel Potîrcă (foto), fost candidat la şefia statului, a fost trimis în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru evaziune fiscală. Potrivit DNA, Constantin Ninel Potîrcă, asociat şi administrator al Siatra Prod SRL Târgu Jiu (firmă de recuperare deşeuri aflată în faliment), în prezent administrator la SC Nynmetal SRL Târgu Jiu, mai este acuzat, pe lângă infracţiunea de evaziune fiscală, şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. Alături de Ninel Potîrcă au mai fost trimişi în judecată pentru acelaşi tip de infracţiuni: Tănase Potîrcă, fost asociat şi administrator al Siatra Prod, în prezent pensionar, precum şi Dan Radu, recidivist. În acelaşi dosar va fi judecat şi Mihalache Radu, asociat şi administrator al SC Silnef SRL Râmnicu Vâlcea (societate de recuperare a deşeurilor). Mihalache Radu este acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

Acte contrafăcute, operaţiuni nereale

Conform rechizitoriului, în perioada 2001-2004, în calitate de asociat al Siatra Prod şi administrator legal până la data de 14.03.2003, iar ulterior administrator de fapt, Ninel Potîrcă a aprobat şi dispus evidenţierea în actele contabile ale firmei sale a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Cheltuielile au fost justificate prin documente fictive din care unele antedatate, ceea ce a condus la sustragerea de la plata către bugetul consolidat al statului a sumei de 18.635.654 de lei (din care 8.011.418 lei TVA şi 10.624.236 de lei impozit pe profit). Pentru a da o formă legală cheltuielilor nereale, în perioada 2001-2005, Ninel Potîrcă a procurat şi a folosit facturi fiscale emise de societăţi fictive ori facturi falsificate emise de societăţi existente.
De asemenea, a semnat mai multe documente (un contract de prestări servicii, unul de intermediere) în care a fost contrafăcută semnătura administratorului societăţii emitente. În plus, afaceristul târgujian i-a determinat şi pe Mihalache Radu, Dan Radu şi Tănase Potîrcă să întocmească sau să semneze documente (contract de intermediere, facturi fiscale), antedatate, unele procurate pe căi ilegale, întocmite pentru operaţiuni nereale. În scopul recuperării prejudiciului creat, a fost instituit sechestrul asigurător pe bunurile imobile ale lui Ninel Potîrcă, respectiv Tănase Potîrcă. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Gorj.
• Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII