3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContorizarea apei bate pasul pe loc

Contorizarea apei bate pasul pe loc

Doar 10% din apartamentele din Târgu Jiu beneficiază de contorizare individuală a apei menajere şi potabile. Potrivit Serviciului Asociaţii de Proprietari din Primăria Târgu Jiu, din cele 23.000 de apartamente din oraş, doar la 2.600 au fost montate contoare individuale. Cu toate că ar putea plăti numai ce consumă, oamenii nu doresc să facă astfel de investiţii. La Asociaţia de proprietari nr. 212, de exemplu, după contorizarea tuturor locuinţelor, pierderile de apă din reţea au fost reduse cu 1.000 de metri cubi, iar facturile la întreţinere au scăzut per total de la 80 – 90 de lei pe familie la 40 – 50 de lei. Preţul pentru instalarea unui sistem individual de contorizare a apei potabile şi menajere variază între 450 şi 500 de lei.
Preferă să plătească pierderile

Dacă în mai mult de doi ani au fost contorizate abia 10% din apartamentele din Târgu Jiu, va fi nevoie de o perioadă foarte lungă de timp pentru ca târgujienii să fie convinşi să plătească numai apa pe care o consumă, nu şi pierderile. Potrivit conducerii Aparegio, societatea care furnizează servicii de apă şi canalizare, pierderile de pe reţele nu au fost încă eliminate, fiind în derulare un program de modernizare a sistemului de apă, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene. „Noi am contorizat toate branşamentele la nivel de blocuri şi avem un control al apei furnizate la nivelul tuturor apartamentelor. În ceea ce priveşte contorizarea individuală, doar 2.600 de apartamente din 23.000 au contoare pentru apa menajeră şi potabilă. Avem mai multe tipuri de contorizare individuală în Târgu Jiu: la uşa apartamentului, liniar – la intrarea în bloc sau la subsol. Avem situaţii în care asociaţiile de proprietari au făcut rost de fonduri de la diferite societăţi de telefonie care au antenele instalate pe acoperişul imobilelor şi au mai amortizat din costurile contorizării. Singurul dezavantaj ar fi un anumit deranj pentru proprietari, atunci când se execută montarea ţevilor şi a contorului. Dar lucrările respective nu au loc decât o singură dată“, a declarat Ion Popescu, directorul general al Aparegio SA.

Programări pentru debranşare

În încercarea de a recupera din datorii şi de a limita consumul de apă fără plată, Aparegio a programat în această săptămână pentru debranşare de la reţeaua de apă 11 asociaţii de proprietari din municipiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU