11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBacalaureatul, fără emoţii în prima zi

Bacalaureatul, fără emoţii în prima zi

Prima probă a examenului de bacalaureat a fost considerată uşoară de către elevii din Bănie

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, prima probă a examenului de bacalaureat început ieri, nu le-a pus probleme liceenilor din Craiova. Elevii programaţi ieri la examinare au ieşit zâmbitori pe poarta liceului, cei interpelaţi susţinând că au atins nivelul „experimentat“, deşi la această probă candidaţii sunt catalogaţi după trei niveluri de competenţă: începător, mediu şi avansat.
„Am avut ceva emoţii, dar nu era cazul, pentru că a fost uşor. Eu am avut un text despre Mircea Cărtărescu şi a fost o discuţie legată de admiraţia pentru un scriitor şi idolatrizare. Ne-am pregătit tot anul, am lucrat mult la clasă pe texte şi nu am avut probleme“, a spus Aida Murtaza, elevă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. De aceeaşi părere a fost şi altă elevă de la respectivul colegiu craiovean. „Toţi ne aşteptam la ceva mai greu, dar a fost uşor. Am avut un text publicistic al lui Octavian Paler. Am primit destule întrebări din partea comisiei, dar m-am descurcat“, a spus Oana Călugăru.     
„Evaluările la această primă probă se ţin în toate unităţile de învăţământ liceal. Se testează capacitatea de comunicare a elevilor în limba română. Nu cred că vor fi probleme, pentru că este vorba de interpretarea unui text şi de o comunicare corectă“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector şcolar general adjunct în cadrul ISJ Dolj.  

„Era suficient să te prezinţi“

Liceenilor li s-a părut uşoară prima probă şi „pentru că am fost evaluaţi de profesorii noştri“. „Emoţiile au fost mai mici, având în vedere că ne cunoşteam foarte bine evaluatorii. Dar şi aşa au fost momente când domnii profesori nu prea erau atenţi la ce spuneam şi ne puneau să repetăm“, au spus câteva eleve de la Colegiul Naţional „Carol I“, care se grăbeau să se răcorească la terasă, la un suc şi o îngheţată.
„Cred că era suficient să te prezinţi şi treceai uşor de această probă, pentru că totul ţine de modul în care ştii să comunici“, a fost de părere un alt licean, Cristian Ştirban.
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română a început ieri, la ora 9.00, la unele licee ea durând până după ora 20.00. Prima probă a examenului de bacalaureat se va încheia miercuri, 8 iunie.
În perioada 13-17 iunie este programată proba de competenţă digitală (echivalentă cu ECDL – permisul european de conducere a computerului), unde elevii vor primi punctaje în baza cărora li se va stabili nivelul de competenţă: începător (1-30 de puncte), mediu (30-54 de puncte), avansat (54-75 de puncte) sau experimentat (75-100 de puncte). Între 20 şi 23 iunie, elevilor li se vor testa competenţele de comunicare într-o limbă străină de circulaţie internaţională, şi aici existând patru niveluri: A1 (înţelegere), A2 (introductiv-intermediar), B1 (independent) şi B2 (avansat).

„Greul va veni la probele scrise“

Abia de pe 27 iunie va începe greul, după cum susţin elevii, pentru că vor urma probele scrise. „Acum este uşor, dar cu probele scrise va fi mai greu. Cred că matematica ne va crea cele mai multe probleme“, a spus Eduard Boată, elev la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Acesta s-a declarat însă deranjat de controalele care se vor face în acea perioadă: „Acum a trecut doar câte un poliţist prin fiecare sală, dar la probele scrise am înţeles că vor fi controale riguroase, poliţie, jandarmerie, camere de filmat. Mi se pare un lucru urât, parcă am fi priviţi ca nişte infractori“. Deşi din acest an exista posibilitatea ca părinţii care nu au rude de până la gradul patru printre elevii evaluaţi la nivelul judeţului să asiste la examen, în Dolj nu a fost înregistrată nici o cerere de acreditare în acest sens.

5.800 de elevi gorjeni la examene

Peste 5.800 de elevi gorjeni au intrat deja în febra examenului de bacalaureat, ieri demarând evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Elevii care au susţinut această primă probă la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ (CNVT) din Târgu Jiu au spus că emoţiile vor fi la probele scrise. „Acum este destul de uşor. Am învăţat, nu îmi fac griji. Nu se dau note, ceea ce este şi bine, şi rău, dar nu am emoţii. La scris voi avea, o să dau bacul la matematică“, a spus Andrei, unul dintre elevii care aşteptau să intre în sala de examen. „Nu cred că vor fi probleme, elevii sunt pregătiţi, au învăţat. Aşteptăm şi probele scrise, dar sunt sigur că vom avea rezultate foarte bune. La evaluarea competenţelor nu se dau note, note se vor da la scris“, a declarat profesorul Dorin Taşcău, directorul CNTV din Târgu Jiu. Probele scrise de la bacalaureat încep pe 27 iunie cu limba şi literatura română, pe 28 iunie este progamată testarea la limba şi literatura maternă, pe 29 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului şi pe 1 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 3 iulie, vor fi afişate rezultatele, pe 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestaţii, care vor fi rezolvate în intervalul 5-7 iulie, urmând ca pe 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Peste 7.000 de elevi dau bacalaureatul

La nivelul Doljului sunt înscrişi pentru bacalaureat 7.215 elevi, la prima probă existând 6.111 candidaţi şi 46 de centre. La probele scrise numărul centrelor se va reduce la 21, dintre care 16 vor fi în Craiova. 

• Marian Apipie
• Mihaela Floroiu

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII