7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVila lui Ceauşescu, renovată pe bani grei

Vila lui Ceauşescu, renovată pe bani grei

Vila de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, situată în localitatea Gura Văii, lângă Barajul Porţile de Fier I, va fi reabilitată în acest an cu 1,7 milioane de euro şi va fi transformată într-un centru regional de afaceri pentru teritoriul Mehedinţi – Vidin Bulgaria

Lucrările de reabilitare şi extindere la vila de protocol a lui Nicolae Ceauşescu din Gura Văii vor fi posibile prin promovarea unui proiect de cooperare regională în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, în valoare de 1,7 milioane de euro. „Vor fi refăcute tencuielile, iar spaţiile publice de cazare şi servire a mesei vor fi modificate şi extinse, astfel încât să-şi sporească utilitatea“, a precizat Marius Bălu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi. În incinta vilei va funcţiona şi un centru de conferinţe şi întâlniri de afaceri, lucru care va da posibilitatea autorităţilor judeţene să introducă în circuitul european acest obiectiv.
Tot pentru Nicolae Ceauşescu s-a mai construit o vilă în Mehedinţi, la Drobeta Turnu Severin, unde tovarăşul a petrecut doar o noapte. Vila este acum Muzeul de Artă din municipiu.

Vila de protocol
are 2.120 mp

Casa de protocol de la Gura Văii a fost construită în 1977 din ordinul lui Ceauşescu. În prealabil, o echipă de specialişti a căutat cea mai bogată zonă în oxigen. Aflată pe o suprafaţă de teren de 5.200 mp, vila ocupă 2.120 mp şi era formată din trei apartamente, bucătărie, un salon de protocol şi 22 de camere de locuit. Primul apartament i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu şi avea vedere spre partea românească a hidrocentralei Porţile de Fier I. Era compus dintr-un birou de lucru şi un dormitor. Al doilea apartament i-a aparţinut Elenei Ceauşescu şi era despărţit de apartamentul soţului printr-un hol unde stătea ofiţerul de pază. În acest apartament mai sunt şi astăzi cele două paturi în care dormea Elena Ceauşescu şi menajera ei. Puţini ştiu că aceasta nu dormea singură, ci doar cu menajera. Cel de-al treilea apartament a fost destinat lui Tito şi avea vedere doar spre malul sârbesc al Dunării. Nu a fost niciodată folosit de preşedintele iugoslav.
După revoluţia din decembrie 1989, toată lumea a vorbit de vilele tovarăşului Nicolae Ceauşescu, zonele unde sunt amplasate, structura de rezistenţă a construcţiilor şi, nu în ultimul rând, de luxul în care preşedintele Republicii Socialiste România îşi petrecea clipele libere. Mulţi oameni poate încă nu ştiu că, de fapt, în multe dintre vestitele vile ale lui Ceauşescu, acesta nu a dormit nici măcar o noapte. În Mehedinţi, dictatorul a avut trei reşedinţe, dar doar în una îi plăcea să-şi petreacă timpul liber sau să întâlnească diverse personalităţi.
„La Gura Văii, tovarăşului Ceauşescu i-a plăcut foarte mult. Aici venea de cel puţin cinci ori pe an. Se plimba prin curte, de unde privea Dunărea şi barajul de la Porţile de Fier 1. De multe ori mergea la vânătoare singur şi împuşca iepuri. Tovarăşa Elena nu mergea la plimbare. Se mulţumea să se odihnească în una din camerele de oaspeţi“, îşi aminteşte Ion Ilarie, unul din îngrijitorii casei de oaspeţi din timpul vizitelor lui Ceauşescu.
Casa de oaspeţi de la Gura Văii a fost păstrată de Consiliul Judeţean Mehedinţi pentru protocol. Se mai fac şi nunţi aici şi de multe ori sunt cazaţi oficiali care se află în vizită prin judeţ. În unul din imobilele folosite de Ceauşescu funcţionează un muzeu de artă, iar o vilă a fost scoasă la vânzare de persoanele care au revendicat-o după revoluţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU