11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn poştaş şi-a însuşit pensiile morţilor

Un poştaş şi-a însuşit pensiile morţilor

Alexandru Dinu este cercetat după ce timp de aproape 11 ani a încasat pensiile
a patru persoane decedate, creând un prejudiciu de peste 200.000 de lei

Un poştaş din satul Secui, comuna Teasc, este acuzat că a sustras pensiile a patru persoane, decedate de circa 11 ani. Nimeni nu a bănuit că omul îşi însuşea banii consătenilor săi decedaţi. Totul a ieşit la iveală când Casa Naţională de Pensii (CNPAS) a început să verifice pensionarii cu vârste apropiate de 100 de ani. Astfel, s-a aflat că un bărbat din Secui care figura în evidenţele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj ca fiind în viaţă de fapt decedase de aproape 11 ani.
La verificări amănunţite s-a constatat că poştaşul din localitate, Alexandru Dinu, sustrăsese pensiile a patru persoane care trecuseră de mult în lumea celor drepţi. „CNPAS a verificat la nivel naţional pensionarii cu vârste apropiate de 100 de ani şi a comparat baza de date cu cea de la Evidenţa Populaţiei. Aşa a fost descoperit Ion Pătru, din comuna Teasc, sat Secui, care era decedat de aproape 11 ani. Atunci a început şi Poşta verificările. Nici o instituţie nu ne informează când o persoană decedează. Din punctul nostru de vedere, cei de la Evidenţa Populaţiei ar fi obligaţi să ne comunice numele persoanelor decedate“, a precizat directoarea adjunctă a Casei Judeţene de Pensii Dolj, Anca Giugea.

Cum a fost posibil

În urma cercetărilor, s-a constatat că patru persoane care decedaseră în urmă cu aproximativ 11 ani figurau că primeau în continuare pensie. De fapt, poştaşul se pare că le lua banii şi semna în locul lor. Este vorba despre Pătru Ion, Dascălu Ilie, Nicola Gheorghe şi Mitroiu Gheorghe, care în evidenţele CJP Dolj figurau ca fiind în viaţă.
„Noi am cerut la Primăria din Teasc o situaţie cu persoanele decedate şi aşa am aflat că sunt patru, în loc de una. La noi acele persoane figurau că primeau în continuare pensii. Nu a venit nimeni să ridice ajutorul de deces pentru ele. Se pare că poştaşul făcea pe intermediarul între rudele celor decedaţi şi noi. El le cerea rudelor certificatul de deces, dar acest act nu ajungea în baza noastră de date“, a precizat directoarea adjunctă Anca Giugea.
Poştaşul le promitea rudelor celor decedaţi că le ridică el ajutorul de înmormântare de la Casa de Pensii, dar, în realitate, certificatul de deces nu ajungea la instituţia cu pricina, cel mai probabil omul plătindu-le rudelor celor decedaţi ajutorul din propriul buzunar. Într-un comunicat de presă transmis redacţiei, CJP Dolj susţine că, potrivit unei convenţii între ei şi Poşta Română, poştaşii trebuie să dea pensia doar destinatarului de drept, care se legitimează cu actul de identitate. De asemenea, datele legate de evidenţa informatizată a persoanei se centralizează la Bucureşti şi acolo se pot compara cu datele existente la CNPAS, după cum a precizat directoarea adjunctă de la CJP Dolj. Abia de anul acesta se compară lunar datele celor două instituţii.

Poşta extinde cercetările

Directorul Centrului Regional Reţea Poştală (CRRP) Craiova, Nichi Motoi, a precizat, pentru GdS, că intenţionează să extindă cercetările la toate oficiile poştale, dar că fără sprijin de la alte instituţii ale statului (Evidenţa Populaţiei, primării, CNPAS) sunt foarte greu de depistat astfel de cazuri.  „Dacă sunt 800 – 1.000 de pensionari într-o localitate, este foarte greu de verificat. Cât despre poştaşul Alexandru Dinu, care a comis aceste fapte, el a recunoscut şi în faţa mea, şi în faţa organelor de cercetare penală că a semnat în fals pentru cei decedaţi. Omul lucra de peste 21 de ani la Poştă şi nu a avut nici o abatere. De altfel, este primul caz de acest gen în 21 de ani de când sunt eu aici“, a precizat Nichi Motoi. Valoarea prejudiciului este de 204.356 de lei.
Despre poştaşul de 55 de ani, directorul Motoi a precizat că a fost suspendat din funcţie încă de joi, 26 mai, când s-a descoperit toată povestea, iar astăzi va ajunge în faţa comisiei de disciplină şi i se va desface contractul de muncă. Bărbatul are dosar penal în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. 

Ce susţine Primăria Teasc

Primarul comunei Teasc, Cristinel Banu, spune că nu avea cum să ştie că poştaşul în cauză încasa pensiile celor decedaţi. „Noi eliberăm rudelor celui decedat acea adeverinţă de înhumare, iar apoi certificatul de deces. Mai departe e treaba lor. Abia acum, după ce a apărut acest caz, am vorbit cu cei de la Casa de Pensii şi o să facem un protocol în baza căruia o să le transmitem lunar evidenţa cu persoanele care au decedat. Acum ne vor da şi baza lor de date pentru a vedea dacă mai există astfel de situaţii la noi în comună“, a spus primarul Cristinel Banu.
Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dolj susţine că nu are obligaţia de a transmite mai departe datele pe care le are. „Există un suport unic al bazelor de date şi orice operator care doreşte se poate lega la reţea. Sunt şi situaţii când un deces se înregistrează mult mai târziu faţă de data producerii lui sau când primim de la primării informaţii incomplete, care nu se operează în baza de date“, a precizat Marin Stănică, directorul executiv al instituţiei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII