15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii, lăsaţi fără medicamente şi trimiteri

Bolnavii, lăsaţi fără medicamente şi trimiteri

Sute de bolnavi din judeţul Dolj au rămas fără asistenţă medicală, din cauză că nu s-au semnat la timp contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate

Lipsa legislaţiei în baza căreia se face contractarea cu Casa de Asigurări de Sănătate a aruncat ieri în haos sistemul sanitar. În judeţul Dolj, medicii nu au dat trimiteri, iar farmaciile nu au putut să onoreze reţetele cu medicamente compensate şi gratuite. Unii bolnavi care ar fi trebuit să fie consultaţi de medicii de familie s-au orientat spre spitale, aglomerând camerele de primire a urgenţelor. În schimb, spitalele şi policlinicile au lucrat normal, dar pe proprie răspundere.

Cardiacii au aşteptat degeaba reţetele

Lucreţia Marinescu, de 64 de ani, are probleme cu inima, şi de zece ani urmează tratament, fără întrerupere. Femeia a mers ieri-dimineaţă la medicul de familie, dar a rămas perplexă când acesta a informat-o că nu-i poate da reţetă. „Nu se poate aşa ceva! Medicamentele costă 300 de lei, iar eu am o pensie de 700 de lei. Sunt văduvă; mi-au murit soţul şi un copil, nu am nici un ajutor pe lumea asta. Ce să mă fac? Am avut două preinfarcte. Să stau la poarta cimitirului, să aştept să vină moartea? De ce am cotizat 35 de ani la sănătate?“, a spus Lucreţia Marinescu.
La fel de derutaţi erau şi medicii de familie care nu ştiau ce să le spună bolnavilor. „Am venit la cabinete şi oferim consultaţii gratuite, dar nu putem să dăm reţete şi trimiteri, pentru că nu avem în acest moment bază legală. Nu ştim ce se întâmplă“, a declarat dr. Mirela Profir, preşedinta Societăţii de Medicină de Familie, filiala Dolj.
Medicii s-au mulţumit să-i consulte pe bolnavi şi să-i invite să revină pentru trimitere sau reţetă în altă zi. Iar bolnavii cronic au putut să-şi ridice contra cost medicamentele necesare pentru una-două zile de la farmacii, fără reţetă.

Medicii au cerut modificarea normelor

Pe 31 mai au expirat vechile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. De la 1 iunie ar fi trebuit semnate alte contracte, în baza contractului-cadru pe 2011-2012. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a elaborat însă prea târziu normele de aplicare, motiv pentru care ele nu fuseseră publicate până ieri în Monitorul Oficial. Proiectul ordinului care conţine normele de aplicare a fost publicat pe site-ul CNAS abia pe 26 mai şi a stârnit numeroase nemulţumiri în rândul furnizorilor de servicii medicale, care au solicitat modificarea lui. Printre nemulţumiţi s-au aflat şi medicii de familie, care au ameninţat că nu vor semna contractele, dacă normele de aplicare nu vor fi pe placul lor. „Am reuşit să obţinem majoritatea revendicărilor pentru pacienţi, dar nu am reuşit să îi convingem pe guvernanţi să nu ne micşoreze veniturile. În urma aplicării noului contract, veniturile medicilor de familie din Dolj se vor reduce cu sume cuprinse între 100 şi 1.800 de lei. Avem exemplul doctoriţei din comuna Bârca, al cărei venit va scădea cu 1.800 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că nu va mai putea să profeseze“, susţine dr. Mirela Profir.
Câştigul pentru pacienţi, amintit de dr. Profir, vine din faptul că medicii vor putea să ofere mai mult de 20 de consultaţii pe zi, nu vor exista plafoane la reţete, iar bolnavii cronic vor putea să fie consultaţi şi să primească lunar reţete, potrivit noului contract-cadru.

Farmaciile au oprit reţetele fără să dea medicamente

Lipsa legislaţiei a dat peste cap şi activitatea farmaciilor, care nu au mai putut elibera medicamente compensate şi gratuite. Farmaciştii de la Cynara, de exemplu, o farmacie situată în centrul Craiovei, au oprit ieri toate reţetele de la pacienţi, urmând să elibereze medicamente pe baza lor doar în momentul în care aveau să primească lămuriri de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj cu privire la noile contracte. „Nu ştim ce se întâmplă, pentru că nu ne-a spus nimeni nimic. Ştim doar că nu mai avem contract cu casa de asigurări. În acest moment, nu putem să onorăm reţetele medicale eliberate de la 1 iunie, dar nici pe cele vechi pentru că nu ne permite sistemul informatic“, a declarat farmacista Anda Micu.
Unii bolnavi care nu au reuşit să obţină trimitere de la medicul de familie au mers direct la spital, aglomerând şi mai mult activitatea urgenţei. „În urgenţă a crescut numărul de solicitări, de asemenea şi numărul de internări, însă foarte puţin comparativ cu o zi obişnuită“, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Şi în policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova a fost un moment de derută, în cursul dimineţii, când medicii nu ştiau dacă pot să primească sau nu bolnavii la consultaţii. Situaţia a fost lămurită însă repede de conducerea unităţii sanitare, care a decis, pe propria răspundere, ca toţi asiguraţii care se adresează policlinicii să fie consultaţi. „Spitalul poartă discuţii cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi ambele instituţii fac toate eforturile pentru asigurarea continuităţii actului medical“, a precizat Cristina Geormăneanu.

CAS a anunţat prelungirea vechilor contracte

În jurul prânzului, CAS Dolj a emis un comunicat prin care anunţa că problema era pe cale de rezolvare. „Contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale se prelungesc prin acte adiţionale până la încheierea contractelor pe anul 2011. În aceste condiţii, toţi furnizorii de servicii  medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale au posibilitatea asigurării continuităţii actului medical în interesul asiguraţilor judeţului Dolj“, se arată în comunicat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII