9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenilor le este teamă de E.coli

Craiovenilor le este teamă de E.coli

Deşi în România nu au fost încă semnalate cazuri de infectări cu bacteria Escherichia coli (E.coli) în urma consumului de legume bio importate din Spania, unii craioveni au început deja să evite aceste alimente. „Încerc să nu mai cumpăr decât castraveţi româneşti pentru că mi-e teamă să mai iau din cei produşi în Spania“, a precizat Elena, de 40 de ani, din Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi cumpărători. „Sunt mai atentă ce cumpăr şi încerc să evit castraveţii şi roşiile produse în Spania. Oricum, legumele comercializate pe piaţă în această perioadă nu sunt foarte sănătoase“, a spus Mariana Venta, de 60 de ani, din Craiova.
Această tendinţă a fost observată şi de comercianţi. „Clienţii au început să se ferească de roşiile şi castraveţii produşi în Spania. Oamenii întreabă de unde sunt legumele pe care le avem la vânzare“, a declarat Ionuţ, unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală din Craiova. Totuşi, nu se poate generaliza. „Unele persoane se feresc, altele nu. Cel mai teamă le este de roşii şi castraveţi. În prezent, ne aprovizionăm cu produse din Spania şi Turcia pentru că în angrouri nu sunt decât produse din aceste ţări. Altele nu găseşti“, a precizat Aurel, alt comerciant din Piaţa Centrală.

„Comercianţii au obligativitatea să poarte un halat de culoare verde“

Conducerea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societatea municipalităţii care administrează pieţele din Bănie, a explicat că, în prezent, se ştie de unde provin legumele din pieţele craiovene. „Noi nu avem nici competenţă, nici personal calificat şi nici aparatură care să analizeze calitatea legumelor care se comercializează. Noi verificăm dacă producătorii sau societăţile comerciale au documente de provenienţă a mărfii şi din controalele efectuate am observat că au“, a declarat Bogdan Apostol, directorul executiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Acesta a explicat că aceia care vor să cumpere doar produse româneşti o pot face. „În pieţe se ştie foarte bine dacă produsele sunt din import. Comercianţii, spre deosebire de producători, au obligativitatea să poarte un halat de culoare verde. Astfel, clienţii pot
să-şi dea seama dacă marfa e din import sau din grădină“, a adăugat Bogdan Apostol, care a explicat că, în prezent, pe piaţă există atât castraveţi româneşti, cât şi din import. „Roşii din România nu sunt încă pe piaţă pentru că nu s-au copt nici în solarii“, a mai spus Apostol.

Ce măsuri puteţi lua pentru a evita contaminarea cu E.coli

Conform datelor transmise de autorităţile sanitar-veterinare germane, infectarea a aproape 200 de persoane din Germania cu bacteria E.coli a fost provocată de faptul că respectivele persoane nu au respectat normele minime de igienă în cazul consumului unor castraveţi bio importaţi din Spania. „În acest caz nu este vorba de o problemă de siguranţă a alimentelor propriu-zisă, ci de o problemă în respectarea unor norme minime de igienă în cadrul manipulării şi consumării acestor legume crescute biologic. De aceea, reamintim că, mai ales în această perioadă, când consumăm multe legume proaspete, trebuie să le spălăm sub jet de apă înainte de a le consuma“, se arată într-un comunicat de presă emis de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea, se recomandă şi „spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau a dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă etc.)“. La acestea se adaugă tratamentul termic corespunzător al cărnii şi al cărnii tocate înainte de consum (cel puţin 700 grade C timp de două minute în interiorul cărnii) şi depozitarea cărnii proaspete separat de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente. În plus, se recomandă fierberea laptelui proaspăt înainte de a-l consuma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII