10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa de poluare se câştigă în instanţă

Taxa de poluare se câştigă în instanţă

După ce, în aprilie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a arătat că taxa de poluare care se aplică la prima înmatriculare în România a unui autovehicul descurajează importul şi punerea în circulaţie a vehiculelor de ocazie cumpărate în alte state membre UE, sute de persoane îşi cer în instanţă banii intraţi deja în conturile Administraţiilor Finanţelor Publice (AFP). Unii au câştigat deja, iar alţii aşteaptă hotărârea instanţelor, care au decis însă suspendarea proceselor.
Între timp, văzând că instanţele le dau dreptate celor care îşi cer banii înapoi, Ministerul Mediului dă din colţ în colţ şi încearcă pentru a nu se mai ştie câta oară să modifice legea pentru a fi în acord cu legislaţia europeană, mai ales că este obligat să suporte şi cheltuielile de judecată.

Taxa de poluare este ilegală

Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj, prima instanţă care judecă solicitările de restituire a taxei de poluare, are deja o practică unitară, admiţând toate cererile de acest fel după decizia CJUE. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate pe rolul instanţei peste 200 de astfel de acţiuni şi se aşteaptă ca numărul lor să crească în continuare.
La Curtea de Apel Craiova, instanţa care judecă recursurile împotriva hotărârilor date de Tribunalele Mehedinţi, Dolj, Olt sau Gorj, lucrurile sunt mai complicate în prezent. Curtea de Apel Craiova a admis până la decizia CJUE zeci de acţiuni în care se solicita AFP restituirea taxei de poluare plătite la prima înmatriculare a unui autovehicul second adus din statele UE, motivând că taxa de poluare, aşa cum a fost instituită de statul român, contravine normelor europene. De exemplu, în dosarul nr. 6831/101/2009, un severinean care a solicitat AFP returnarea a 3.340 de lei reprezentând plata taxei de poluare şi-a primit banii înapoi, deşi, iniţial, Tribunalul Mehedinţi nu i-a dat câştig de cauză. Curtea de Apel Craiova a admis recursul reclamatului pe 13 aprilie, reţinând că statul nu percepe nici un fel de taxă pentru autoturismele produse şi înmatriculate ori reînmatriculate în ţara noastră, spre deosebire de cazul celor înmatriculate în celelalte state comunitare şi reînmatriculate în România. Astfel, AFP Drobeta Turnu Severin a fost obligată să restituie taxa plus dobânda legală, dar şi să plătească cheltuielile de judecată în sumă de 1.200 de lei, hotarârea fiind irevocabilă. Alte zeci de persoane au avut parte de aceleaşi hotărâri.
Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Craiova, în prezent, judecarea cauzelor privind cererile de returnare a taxei de poluare a fost suspendată până când CJUE va pronunţa o hotărâre preliminară referitoare la contrarietatea dintre OUG nr. 50/2008 prin care a fost instituită taxa de poluare, modificată ulterior, şi prevederile mai multor articole ale Tratatului de la Lisabona.
   
Gorjenii, campioni la solicitarea taxei

De departe cei mai porniţi împotriva taxei de poluare sunt gorjenii, care solicită cu sutele restituirea banilor daţi AFP Gorj. Potrivit reprezentanţilor Tribunalului Gorj, până acum au fost înregistrate aproximativ 2.400 de cauze care au ca obiect fie restituirea taxei auto, fie înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de primă înmatriculare. Judecătorul Ion Marin, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj, a declarat că zilnic sunt înregistrate noi plângeri din partea gorjenilor care se consideră nedreptăţiţi: „Pe 2010 şi pe 2011 avem înregistrate peste 2.400 de cauze şi ne aşteptăm la un nou val de plângeri, în urma ultimelor discuţii. Majoritatea dosarelor vizează restituirea taxei de primă înmatriculare, iar în jur de 800, înmatricularea autoturismelor fără plata taxei de mediu“, a precizat judecătorul Ion Marin.
În judeţul Olt, numărul acestor solicitări este mult mai mic, potrivit unei statistici întocmite de AFP Olt. Astfel, dacă între iulie 2008 şi sfârşitul lunii mai 2011 taxa de poluare a fost achitată de 10.629 de persoane, numai 930 dintre aceştia au depus cereri pentru restituirea banilor, doar o parte dintre solicitanţi, aproape 100, adresându-se deja instanţei de judecată pentru recuperarea sumelor ajunse în conturile statului.

Restituirea taxei

Primul pas pentru restituirea taxei de poluare este înregistrarea unei cereri la Direcţia Generală de Finanţe Publice Judeţene, prin care se solicită restituirea taxei plus dobânda până la data plăţii. Reprezentanţii Direcţiei sunt obligaţi să răspundă la această cerere în 30 de zile. În cazul în care răspunsul este negativ, solicitantul cheamă în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice printr-o cerere depusă la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului pe raza căruia îşi are domiciliul.
Coaliţia de guvernare a decis, ieri, ca taxa auto să se aplice şi maşinilor înmatriculate până la 1 ianuarie 2007 şi care vor fi vândute pentru prima dată pe teritoriul României. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anunţat că taxa auto va rămâne, însă valoarea acesteia va scădea cu 20-30%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII