10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii de familie amână semnarea contractului

Medicii de familie amână semnarea contractului

1 iunie vine fără contracte între Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi furnizorii de servicii medicale. Medicii de familie solicită un răgaz de minimum două săptămâni pentru a putea studia normele metodologice de aplicare ale contractului-cadru.
Medicii de familie ameninţă că nu vor semna contractul dacă astăzi nu apar în normele metodologice de aplicare aspectele negociate cu Ministerul Sănătăţii, care vizează valoarea punctului per capita, introducerea unor servicii în cele decontate separat etc. De asemenea, ei sunt nemulţumiţi de cum funcţionează programul electronic, SIUI, care le respinge din listă în momentul decontării pacienţi pentru care există la cabinet dovada de asigurat, sau invers, menţionează ca asigurat pacienţi care nu au plata la zi a contribuţiei la sănătate.
Lista de probleme este mult mai lungă, motiv pentru care, chiar şi în situaţia în care astăzi, în urma negocierilor dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii, se ia o decizie care i-ar mulţumi pe medici, tot va fi nevoie de o perioadă pentru ca normele să fie studiate. „Am solicitat o amânare cu cel puţin două săptămâni, chiar o lună, a semnării acestor contracte, pentru că nu poţi să negociezi fără să fi văzut acel contract. Asta în situaţia în care de la negocieri va ieşi varianta pe care ne-a promis-o ministerul. Să vedem conţinutul şi să negociem clauzele, pentru că altfel ar însemna să plecăm acasă. Am câştiga doar cât să plătim cheltuielile cabinetului, or nu ştiu dacă cineva acceptă să plece acasă fără nici un ban. Sau mai avem varianta să trecem în mediul privat, pentru că ni se scot de pe listă asiguraţii, iar asta înseamnă, în medie, o pierdere de 20%, cât are fiecare coleg pe listă ca pacienţi neasiguraţi. Nu s-a rezolvat nici problema cu SIUI-ul, care astăzi ne pune un pacient asigurat, mâine îl scoate din listă, deşi noi avem la cabinet inclusiv adeverinţe vizate de CJAS. Nu pot spune acum cum vom funcţiona de la 1 iunie pentru că nu ştiu. Noi vom fi la cabinet, vom consulta pacienţii în mod gratuit, însă nu ştiu dacă vom putea folosi formularele decontate de CJAS“, a declarat preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Olt, dr. Viorel Rădulescu.
Astăzi, medicii de familie din judeţ au o nouă întâlnire la care sunt invitaţi şefii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi ai Direcţiei de Sănătate Publică, la finalul căreia se speră să se adopte un punct de vedere comun şi să se hotărască semnarea sau refuzul noului contract de finanţare a serviciilor. „Cum ministrul a anunţat că de la 1 iunie spitalele vor fi plătite în funcţie de categorii, foarte probabil că se va aplica regula pentru toate serviciile“, a mai spus Rădulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS