13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegaţi cu de-a sila de Termoficare

Legaţi cu de-a sila de Termoficare

Mulţi dintre craiovenii nemulţumiţi de sistemul centralizat de încălzire şi de facturile mari pe care le plătesc la căldură continuă să solicite debranşarea, chiar dacă se află în zonele unitare de încălzire

Furnizorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, este asaltată de cereri de debranşare, venite din partea proprietarilor care vor să scape de sistemul centralizat de încălzire. Unii craioveni s-au grăbit să solicite debranşarea pentru a-şi monta centrale proprii. „Ne-au fost adresate scrisori de intenţie pentru debranşare, începând cu luna aprilie a acestui an. În aprilie avem 64 de cereri, dar 16 sunt în zona unitară de încălzire. În luna mai, am înregistrat 81 de astfel de cereri. Multe dintre ele vin de la proprietarii care folosesc repartitoare. Aceştia au ţinut caloriferele închise de teamă să nu consume, dar au îngheţat de frig şi au şi plătit facturi mari. Pentru cei care nu sunt în zona unitară de încălzire nu este nici o problemă. În schimb, în cazul celor din zonele unitare nu ne putem da acordul“, a susţinut Nicolae Degeratu, directorul tehnic al RATf Craiova.

Craioveni nemulţumiţi

În Craiova s-au stabilit printr-o HCL din anul 2009 (HCL nr. 459/2009 care are în spate Ordinul nr. 91 din 2007 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală) cele 147 de zone unitare de încălzire, unde debranşarea este interzisă. 104 dintre acestea sunt arondate punctelor termice şi 43 sunt arondate centralelor termice. Singurii care se mai pot debranşa sunt proprietarii condominiilor în care procentul apartamentelor deconectate este mai mare sau egal cu 25.
Tocmai asta este, de fapt, nemulţumirea craiovenilor, care nu înţeleg de ce nu le este permis să-şi aleagă singuri sursa de încălzire din locuinţe. „Am solicitat să mă debranşez şi să-mi pun centrală. În iarna care a trecut am îngheţat de frig în casă şi am plătit facturi de câte 500 de lei lunar. Acum vreau
să-mi pun centrală. Şi când am mers la Termoficare
mi-au spus că nu am voie că sunt în zona în care nu se dă aprobare. Adică eu în locuinţa mea nu am dreptul să-mi aleg cu ce să mă încălzesc. Nu este cumva o încălcare a dreptului meu, a dreptului de proprietate? Cum să fie lege în sensul ăsta?“, s-a întrebat Gheorghe Kleslez din cartierul Lăpuş Argeş.
 

Contradicţii?

„Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte“.
  Legea nr. 325 din 14 iulie 2006, art. 30, alin1

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII