16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum a fost confiscată gloria Ştiinţei

Cum a fost confiscată gloria Ştiinţei

OSIM a înregistrat o duzină de mărci care au legătură directă cu brandul Universitatea Craiova, pe numele unor persoane fizice. Cine vrea să confişte istoria clubului din Bănie?

De peste două decenii, clubul Universitatea Craiova trăieşte din amintiri. Bănia a avut o echipă de fotbal fantastică, în vitrina căreia s-au adunat patru titluri de campioni (1974, 1980, 1981, 1991) şi şase Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983). În sezonul 1982-1983, Universitatea Craiova a fost prima echipă din România calificată într-o semifinală de Cupa UEFA. După eventul din 1991 şi o cupă în 1993, gloria clubului a apus. În ultimii 20 de ani, mulţi amatori au vrut să profite de popularitatea uneia dintre cele mai iubite echipe din România, arogându-şi brandul „Universitatea Craiova“. Am discutat deja delicata problemă a palmaresului şi simbolurilor care au construit brandul „Universitatea“ Craiova, în GdS din 26 mai, sub titlul „Ştiinţa suntem noi – Universitatea Craiova, echipa studenţilor“, arătând că spiritul leilor din Bănie nu a murit şi că echipa poate renaşte dacă există suficientă voinţă.

Mititelu le-a cumpărat Universitatea copiilor

Din păcate, brandul „Universitatea“ Craiova este asimilat doar cu sigla şi marca acestui club, aşa că se găsesc destui amatori care vor să confişte gloria clubului din Bănie. În consecinţă, mărcile legate de acest brand au fost deja înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) de diverse personaje.
Marca „FC Universitatea Craiova“ este înregistrată pe numele Liana-Gabriela Mititelu şi Gigi-Adrian Mititelu, copiii lui Adrian Mititelu, la clasele 25 – îmbrăcăminte, încălţăminte şi articole care servesc la acoperirea capului, 28 – jocuri, jucării, articole de gimnastică şi de sport necuprinse în alte clase, decoraţiuni pentru pomul de Crăciun, 35 – publicitate, gestiunea afacerilor comerciale, administraţie comercială, lucrări de birou şi 41 – educaţie, instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale. Adrian Mititelu a înregistrat şi el mărcile „UCV“ şi „UCV 48“, la aceleaşi clase, plus clasa 43 – servicii de alimentaţie publică, servicii de cazare temporară.
Marca „Fotbal Club Universitatea Craiova“ figurează şi ea în proprietatea SC Universitatea Club Fotbal SA – societate patronată, printre alţii, de George Ilinca, Victor Bică şi Gabriel Vlăducu. Societatea a falimentat şi a fost radiată. Marca a fost revendicată şi de Cetatea Banilor SA, patronată de Adrian Mititelu, societate dizolvată şi ea. 

Magazinul de iluzii

Naşterea unei noi echipe alb-albastre la Craiova, problemă care s-a pus după ce Universitatea Craiova a retrogradat în Liga a II-a, generează şi ea alte probleme legale. „Ştiinţa Craiova“ (41) este o marcă înregistrată de cabinetul individual de avocatură Bogdan Năstase. Tot Năstase, avocat din Sibiu, a înregistrat şi „Campioana unei mari iubiri“ (41). Avocatul ne-a declarat că mărcile nu sunt de vânzare. „Sunt un suporter al Ştiinţei, iar marca nu este de vânzare. Dacă voi vedea că oamenii care vor o nouă echipă sunt serioşi, le voi permite să folosească gratuit marca Ştiinţa Craiova. În caz contrar, vor plăti“, a spus Bogdan Năstase. Pentru o nouă echipă, sunt şi alte variante, cum ar fi „Clubul Sportiv Universitatea (CSU) Craiova“ (35, 41), marcă înregistrată de Pavel Badea. Cel puţin alte câteva combinaţii posibile nu le-am găsit înregistrate de către cineva. Este vorba de „Fotbal Club U Craiova“, „FC U Craiova“, „Fotbal Club Craiova“ sau „FC Craiova“.
Din verificările făcute de noi, mărcile cluburilor din Bucureşti sunt înregistrate de societăţi comerciale sau asociaţii sportive. Doar mărcile referitoare la Universitatea Craiova au ajuns în posesia unor persoane fizice.
Iată însă că aceia care doresc să confişte istoria Universităţii Craiova se lovesc acum de o problemă identitară: cine este, de fapt, moştenitorul clubului care a făcut istorie în anii ‘70-’80? Este suficientă înregistrarea la OSIM a unei mărci pentru a dobândi automat trofeele câştigate prin muncă de generaţiile lui Oblemenco şi Balaci?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII