Acasă Local Cartea de weekend

Cartea de weekend

„Tinereţe ciudată şi alte scrieri“ de Dinu Pillat,
Ed. Humanitas

Al doilea volum al seriei de autor Dinu Pillat cuprinde un grupaj de proze din perioada 1933-1945, „Jurnalul unui adolescent“ (apărut în 1941), romanele „Tinereţe ciudată“ (1943) şi „Moartea cotidiană“ (1946). Tranziţia dintre aceste două romane ar fi trebuit, în concepţia autorului, să fie făcută de „Aşteptând ceasul de apoi“, romanul regăsit abia în 2010 şi publicat ca prim volum al seriei.
Scriitorul George Ardeleanu afirmă că „«Tinereţe ciudată» este un roman cu final deschis, un roman al aşteptării. Tinerii pot evolua (sau, mai bine zis, involua) înspre o existenţă statică, inerţială, vegetativă, «plumburie», în care timpul se dilată şi în care nu se întâmplă nimic, sau pot trece în cealaltă extremă, e drept dinamică, activă, convulsivă, în care timpul se comprimă, a unei istorii tragice, în care insurgenţa juvenilă poate fi un «preţios» capital la îndemâna oricărei ideologii totalitare. Nu întâmplător acţiunea celor două romane se petrece aproximativ în aceeaşi perioadă. Soluţia de existenţă însă se află în altă parte…“. Dinu Pillat este fiul poetului Ion Pillat şi al pictoriţei Maria Pillat-Brateş. El s-a născut pe 19 noiembrie 1921 la Bucureşti. A făcut clasele primare şi secundare la Liceul „Spiru Haret“ din Bucureşti, debutând cu proze lirice şi critică literară în paginile revistei şcolii, „Vlăstarul“.

A absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism. Crede că poveştile oamenilor sunt cele mai importante şi de aceea, împreună cu Ana Dănescu, vrea să aducă mai aproape poveştile simple cu şi despre oameni, într-o emisiune-reportaj.
Exit mobile version