11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn senator şi secretarul MAI, urmăriţi penal

Un senator şi secretarul MAI, urmăriţi penal

Secretarul general al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Laurenţiu Mironescu, şi senatorul PDL Mircea Banias au fost aduşi ieri la DNA pentru audieri în scandalul contrabandei din Portul Constanţa. Procurorii DNA au făcut mai multe descinderi în Constanţa şi Bucureşti.

Laurenţiu Mironescu a fost demis ieri din funcţie, la cererea ministrului de interne, Traian Igaş. „Când l-am numit pe Mironescu, nu aveam semnale de la DGIPI (Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă – n.r.) cu privire la anumite probleme pe care le-ar avea acesta“, a spus Igaş. Vila din Eforie Sud a lui Laurenţiu Mironescu a fost percheziţionată ieri aproape şapte ore, iar la final procurorii au plecat cu saci cu documente şi aparatură, iar Mironescu a fost luat de anchetatori pentru a fi dus la DNA Bucureşti. Mironescu era acasă când mascaţii au intrat în clădire. Laurenţiu Mironescu a fost director al Portului Constanţa din 1999 până în 2001. În 2003 a intrat în politică, ca membru al PDL, iar între 2005 şi 2008 a fost şef al PDL Constanţa. Laurenţiu Mironescu a fost numit secretar general al MAI la începutul acestui an, prin ordin al premierului Emil Boc. 

Senator urmărit penal

La DNA a ajuns ieri şi senatorul PDL Mircea Banias. El a declarat după audieri că a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, dar că nu ar avea nici o legătură cu activităţile desfăşurate în Portul Constanţa. „M-au chemat să-mi pună nişte întrebări legate de anumite persoane cu domiciliul în Constanţa, cu care dumnealor cred că eu am legături, în general, vameşi am înţeles că sunt. Pe cea mai mare parte a celor despre care s-a discutat eu nu-i cunosc. (…) Numele meu văd că este vehiculat în această anchetă, dar eu nu am nici o legătură cu activităţile desfăşurate de vameşi în Portul Constanţa. Nu am nici atribuţii şi nici responsabilităţi în ceea ce priveşte sistemul vamal din România. Am înţeles că a început urmărirea penală împotriva mai multor persoane, inclusiv a mea, pentru trafic de influenţă“, a declarat senatorul PDL. Banias a recunoscut că îl cunoaşte pe secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, şi că au o firmă împreună, care, însă, nu ar fi implicată în activităţile de contrabandă. „Pe domnul Laurenţiu Mironescu îl cunosc, da. Am fost prieteni o perioadă. Avem o firmă împreună, unde avem amândoi părţi sociale, însă societatea nu este administrată de nici unul dintre noi“, a spus el.

Percheziţii în două judeţe

Percheziţiile de ieri-dimineaţă din Constanţa şi Bucureşti ar avea legătură cu mai multe transporturi cu tiruri încărcate cu încălţăminte, îmbrăcăminte, jucării şi alte produse din China, care plecau din Portul Agigea către Bucureşti şi Ilfov, au declarat pentru NewsIn surse din Poliţia de Frontieră. Potrivit surselor citate, aproximativ 30 de tirurile încărcate cu produse din China erau monitorizate de poliţiştii de frontieră, acestea fiind încărcate în Portul Constanţa-Agigea şi aduse în Capitală şi în judeţul Ilfov. Totodată, potrivit surselor NewsIn, ieri-dimineaţă au avut loc percheziţii şi în Portul Agigea, în clădirea Vămii din Agigea, dar şi la sediul unei societăţi de transport din port. Percheziţiile au fost desfăşurate de Poliţia de Frontieră, sub coordonarea DNA, în cadrul unei anchete începute în luna octombrie, care vizează fapte de contrabandă şi evaziune fiscală. De altfel, în anchetă ar fi vizaţi, pe lângă cei doi, şeful Vămii Bucureşti, şeful Vămii Constanţa, un poliţist de frontieră din Constanţa, precum şi mai mulţi vameşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU