3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDonatorii buni se numără pe degete

Donatorii buni se numără pe degete

Doar cinci persoane s-au prezentat la Policlinica Studenţească din Craiova ca să doneze sânge în cadrul campaniei organizate de studenţii medicinişti şi Centrul de Transfuzie

Campania de donare de sânge a studenţilor medicinişti din Craiova a început cu stângul. Potrivit organizatorilor, ieri, în prima zi, doar cinci studenţi s-au prezentat la Policlinica Studenţească, iar dintre aceştia doar doi au îndeplinit condiţiile pentru a dona sânge. „Studenţii au cursuri dimineaţa, iar angajaţii nu prea pot să lipsească de la serviciu. Nu de puţine ori donatorii s-au plâns că angajatorii refuză să le dea ziua liberă la care au dreptul prin lege, pentru că au donat sânge. Poate şi acestea au fost motivele pentru care au venit foarte puţini să doneze sânge“, a explicat Adina Riza, reprezentant al Asociaţiei Studenţilor Medicinişti Craiova. De mai mare succes s-a bucurat, în schimb, campania de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină (CRTS) Craiova, unde s-au prezentat 20 de persoane.
Conducerea CRTS Dolj susţine că primăvara, de obicei, numărul persoanelor care donează sânge este mai mic decât în restul anului, din cauza începerii campaniei agricole.

Facilităţi

Cei care se hotărăsc să-şi ajute semenii dăruindu-le din sângele lor primesc după recoltare şapte bonuri de masă, o zi liberă de la şcoală sau serviciu, reducere de 50% pentru transportul în comun pe o lună şi beneficiază gratuit de analize medicale ale sângelui care la un laborator ar costa peste 100 de lei. Este vorba de analize pentru Hepatita B şi C, HIV (SIDA), HTLV (leucemie), Hemoglobină, grupa sanguină, Rh-ul, anticorpi antieritrocitari pentru fetele cu Rh negativ.
Campania de donare de sânge va continua la Policlinica Studenţească din Craiova, zilnic, până vineri, 27 mai, între orele 8.00 şi 12.00, la Dispensarul pentru Studenţi, strada Câmpia Islaz, nr. 54, sau la Centrul de Transfuzie Craiova, (în curtea Spitalului de Urgenţă Craiova), strada Tabaci, nr. 1.

Pentru a dona trebuie:

-Să ai între 18-60 de ani
-Să ai o stare de sănătate bună
-Să fii odihnit
-Să nu fi consumat alcool cu 48 de ore înaintea donării
-Să ai o greutate corespunzătoare (peste 50 kg)
-Să nu ai herpes
-Să nu fi avut: hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, miopii peste (-) 6 dioptrii
-Să nu fii alergic
-Să nu fii răcit sau sub tratament
-Să nu te fi vaccinat în ultimele două săptămâni
-Să nu fii la menstruaţie (fetele)
-Să nu fii suferit vreo operaţie minoră (3luni) sau majoră (6 luni)
-Să nu fii hipertensiv sau hipotensiv (să ai tensiunea sistolică între 11-14 mmHg)
-Să nu fii anemic (hemoglobina sub 12)
-Să nu fii donat sânge în ultimele 72 de zile
-Cu 48 de ore înaintea recoltării nu se consumă băuturi alcoolice şi alimente bogate în grăsimi
-Să nu fumezi, din cauza riscului de lipotimie după donare
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII