10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele fantomă

Spitalele fantomă

S-a desfiinţat Spitalul de la Drăgăneşti, a scăpat ca prin minune cel de la Schitu, dar în urmă cu două zile, ministrul sănătăţii a anunţat că aşteaptă solicitările autorităţilor locale pentru a restitui documentaţia întocmită în 2008 pentru construcţia de noi spitale de urgenţă

Ministrul sănătăţii anunţa, cu două zile în urmă, că pune la dispoziţia autorităţilor locale nominalizate în urmă cu patru ani ca beneficiare ale unor spitale de urgenţă judeţene care să fie predate la cheie documentaţia întocmită cu ocazia acelui proiect, pentru eventualitatea în care acestea s-ar gândi să ridice spitale noi. În 2007, judeţul Olt figura pe respectiva listă, iar de aici a pornit un şir de piedici puse mai întâi local, pentru ca proiectul întreg să fie abandonat la nivelul ministerului, la schimbarea de guvern. Nu numai că acel spital nu s-a construit, dar între timp a mai dispărut unul, cel de la Drăgăneşti, iar cel de la Schitu, propus şi el iniţial pentru desfiinţare, va avea grave probleme de finanţare, fiind inclus la categoria a V-a. Cu toate acestea, factorii de decizie locali sunt invitaţi să investească în sănătate, din bugetul propriu sau prin parteneriat public – privat, le sugerează ministrul, care le pune cu generozitate la dispoziţie următoarele documente: studiul de prefezabilitate; studiul de fezabilitate; ghid cu directive arhitecturale şi inginereşti necesare construirii unui Spital Judeţean de Urgenţă; proiect tehnic master pentru proiect tehnic Spital Judeţean de Urgenţă; avizul Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice şi Locuinţe; aviz Inspectorat de Stat în Construcţii.

„Asta e bătaie de joc!“

Preşedintelui Consiliului Judeţean Olt i-a fost înmânat ieri comunicatul cu privire la intenţia ministrului de a preda documentaţia către autorităţile locale, iar reacţia a fost previzibilă: „Asta e bătaie de joc! Asta e descentralizarea! Ne-au pus în braţe Spitalul Judeţean, dar nu descentralizează şi pârghia financiară, ca să poţi face ceva. Stăm şi aşteptăm banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care nu ştiu în a cui subordine e, sau e stat în stat. E o utopie, e un paradox! Desfiinţezi spitale, dar vrei spitale noi. Şi noi am vrea o structură nouă, dar e vorba de zeci de miliarde de euro, de unde să avem atâţia bani?!“, a declarat preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu.
„Trebuie făcută o analiză foarte serioasă“, a fost recomandarea directorului Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Andrei Iordache, cel care a făcut oficiul de a înmâna comunicatul ministrului.

Proiectul n-a fost dorit niciodată în judeţ

Ideea unui spital de urgenţă judeţean, construit de la temelie şi dotat modern, după un proiect tip la nivel naţional, n-a fost primită cu bucurie în judeţ încă din 2007. Mai întâi, personalul din Spitalul Judeţean Slatina a fost „montat“ să respingă înfiinţarea unui alt spital cu un rang superior, fiindu-i indusă ideea pierderii locului de muncă. Asta pentru că era perioada evaluării Spitalului Judeţean, iar situaţia din teren spunea clar că după norme nu poate fi încadrat ca spital de urgenţă, în primul rând din cauza spaţiilor, dar şi din lipsa anumitor specialităţi medicale. Când Oltul a fost inclus pe lista celor 20 de judeţe beneficiare, s-a spus că nu există terenul care să corespundă cerinţelor standard. S-au tot analizat trei amplasamente, în final alegându-se varianta terenului aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, în care a funcţionat unitatea militară. Terenul a fost predat către Ministerul Sănătăţii, după care s-a început tărăgănarea demersurilor pentru întocmirea documentaţiei. Judeţul Olt a scăpat astfel, în 2008, primul tren, alte judeţe fiind nominalizate pentru licitaţii. Norocul opozanţilor proiectului a venit în 2009, când la schimbarea guvernului s-a renunţat cu totul la construirea celor 20 de spitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII