7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn om moare la şase secunde în accidente rutiere

Un om moare la şase secunde în accidente rutiere

Peste 1,3 milioane de oameni mor anual în lume în accidente rutiere, iar alte 50 de milioane de persoane sunt rănite, potrivit datelor prezentate la lansarea campaniei „Decada acţiunii pentru siguranţa rutieră, 2011 – 2020“. Campania lansată ieri, la nivel mondial, a fost iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite, care speră ca astfel să atragă atenţia tuturor categoriilor de participanţi la trafic asupra importanţei adoptării unui comportament rutier corect.
La fiecare şase secunde, o persoană moare sau este rănită grav în urma unui accident de circulaţie, care reprezintă cauza numărul unu de deces în lume, a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale a Drumurilor, la lansarea campaniei în România. El a precizat că peste 90 la sută dintre decese se înregistrează în ţări în curs de dezvoltare, care au înmatriculate mai puţin de 50 la sută dintre autoturismele din întreaga lume.
La nivel mondial, cele mai multe victime provin din rândul bicicliştilor şi al motocicliştilor.
Potrivit unui studiu realizat la cererea Direcţiei Rutiere pe un eşantion de 1.119 conducători auto activi, în România, 57 la sută dintre subiecţi se simt în nesiguranţă în trafic, principalele motive fiind starea precară a drumurilor şi comportamentul celorlalţi şoferi.
Un sfert dintre şoferi spun că depăşesc frecvent limita legală de viteză pe drumurile din afara localităţii, 18,3 la sută depăşesc frecvent viteza legală pe autostrăzi, iar unu din zece respondenţi admite că încalcă frecvent restricţiile de viteză din localităţi.
De asemenea, 21,7 la sută dintre şoferii chestionaţi au recunoscut că, ocazional, conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 1,2 la sută au spus că fac acest lucru în mod frecvent.
În ceea ce priveşte purtarea centurii de siguranţă, majoritatea susţin că fac acest lucru pe autostrăzi şi în afara localităţii, trei din zece şoferi admit că o folosesc doar ocazional în localităţi, unu din şapte o foloseşte rar în afara localităţii, iar unu din cinci spune că nu o poartă deoarece îl incomodează.
Astfel, doar 52,1 la sută au spus că îşi pun centura de siguranţă atunci când sunt în localităţi, 70,4 la sută în afara localităţii şi 77,4 la sută pe autostradă.

60% dintre şoferi vorbesc la telefonul mobil fără hands-free

Din sondajul de opinie mai rezultă că 36 la sută dintre conducătorii auto cred că traficul aglomerat îi obligă să facă manevre riscante, 23 la sută consideră că pot să conducă în stare de oboseală dacă sunt destul de atenţi, 15 la sută susţin că o maşină puternică permite manevre riscante în trafic, iar 13 la sută declară că le place să simtă adrenalina când conduc.
Pe de altă parte, aproape 60 la sută recunosc că vorbesc la telefonul mobil fără hands-free în timp ce conduc, iar 48,5 la sută că se apropie prea mult de vehiculul din faţă.
La întrebarea „În ultimele şase luni aţi fost victima unor comportamente agresive în trafic din partea celorlalţi şoferi?“, 78,7 la sută au reclamat flash-urile sau claxoanele, 48,8 la sută – gesturi ameninţătoare sau obscene, 43,5 la sută – agresiuni verbale, 39,1 la sută – blocarea maşinii în parcare, şase la sută – urmăriri în trafic, iar 3,3 la sută, agresiunile fizice.
• Mediafax.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII