5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţele pentru medicii de familie, mai pe loc

Ambulanţele pentru medicii de familie, mai pe loc

Odată cu reorganizarea centrelor de permanenţă, în 2008, în judeţul Olt au fost aduse opt ambulanţe pentru consultul pacienţilor la domiciliu. Astăzi, acestea aproape că nu-şi mai au rostul. Rolul acestor maşini era acela de a permite medicilor de familie aflaţi în gardă să se deplaseze la domiciliul pacienţilor, pentru consultaţii. Au doar două locuri, iar în partea din spate este montată aparatura medicală, astfel că nu pot transporta bolnavi. Centrele de permanenţă au fost abandonate unul câte unul, atunci când medicii au refuzat să mai execute gărzi nedecontate, iar ambulanţele au ajuns la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
„Eu am făcut propunerea să predăm aceste ambulanţe, însă nici măcar cele două centre de permanenţă funcţionale nu sunt interesate. Noi le-am repartizat la staţiile noastre, şi, în Slatina, de exemplu, le folosim la cazurile mai puţin grave, când nu este nevoie de transportul pacientului la spital. În restul judeţului însă nu prea avem medici care să le folosească. Sunt prea multe, pentru câţi medici avem noi“, a declarat managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt, Laurenţiu Moisiu.
Pe de altă parte, medicii de familie consideră că se doreşte reînfiinţarea centrelor de permanenţă pentru a se justifica achiziţionarea acestor ambulanţe. Cert este că până la punerea pe picioare a centrelor în care medicii de familie să facă gărzi, ambulanţele mai mult încurcă, dar o vor face şi după predarea către centre, pentru că vor necesita costuri suplimentare, care cad fie în sarcina Ministerului Sănătăţii (ce nu dispune de buget), fie a autorităţilor locale. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS