10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoul Cod al Muncii aduce amenzi şi sancţiuni

Noul Cod al Muncii aduce amenzi şi sancţiuni

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, inspectorii ITM însoţiţi de poliţişti şi jandarmi au demarat verificările agenţilor economici. În judeţul Mehedinţi, au fost controlaţi, timp de o săptămână, 74 de angajatori, care îşi desfăşoară activitatea în construcţii şi prestări servicii, unde au fost depistate 14 persoane fără contracte individuale de muncă, fiind aplicate amenzi de peste 225.000 de lei pentru munca la negru.
Noul Cod al Muncii în­ă­s­­preşte sancţiunile pentru munca la negru, angajatorul riscând să facă chiar închisoare dacă foloseşte mai mult de cinci persoane fără forme legale. În Mehedinţi, majoritatea angajaţilor muncesc la firme particulare, însă puţini dintre ei au şi forme legale.
„În perioada 2-7 mai, au fost controlaţi 74 de angajatori, fiind depistate 14 persoane fără contracte individuale de muncă şi au fost aplicate amenzi în valoare de 225.300 de lei, dintre care 140.000 pentru munca fără forme legale“, a declarat Cristina Mihaela Munteanu, inspector-şef al ITM Mehedinţi.
Oamenii spun că anihilarea fenomenului de muncă la negru este un lucru bun, însă atunci când este făcută fără alte interese şi când legea se respectă.
„Eu nu spun că noul cod al muncii nu ar fi bun, însă tare mă tem că a fost modificat tot în favoarea oamenilor cu bani şi tocmai ca să nu mai aibă angajaţi mulţi. Nici patronilor nu le convine să aibă mulţi angajaţi cu forme legale pentru că atunci ar trebui să plătească multe taxe la stat şi ar fi prea multe în favoarea angajaţilor“, a spus un severinean.
Alţii sunt de părere că muncitorii sunt trataţi ca nişte sclavi, fie că muncesc în ţară, fie că muncesc în străinătate. „Noul cod al muncii nu este şi nici nu va fi făcut vreodată în favoarea oamenilor de rând. Tot patronii o să aibă de câştigat. Păi dacă sunt amendaţi doar atunci când au mai mult de cinci oameni la muncă, nici nu le trebuie mai mult. Ei sunt patroni pentru că au bani şi ne privesc pe noi ca pe nişte sclavi. Este la fel ca în străinătate, numai că acolo primeşti bani mai mulţi“, este de părere alt severinean. Cei mai mulţi oameni care muncesc la negru sunt în domeniul construcţiilor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS