16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHoţie la asociaţia de proprietari

Hoţie la asociaţia de proprietari

Reprezentanţii Asociaţiei de proprietari 2A din cartierul craiovean 1 Mai au angajat un expert contabil ca să calculeze cu cât i-a înşelat administratorul.

Procesul-verbal de constatare le-a demonstrat oamenilor negru pe alb că persoana pe care o angajaseră să le administreze blocurile „s-a încurcat“ în cheltuielile de întreţinere. Suma este destul de mare, 17.315 lei. Banii nu au mai ajuns în casieria asociaţiei, ci în buzunarul administratoarei Tanţa Mirela Damian. Prejudiciul fusese constatat şi de inspectorii din Primăria Craiova, dar în cuantum mai mic, 14.154 de lei.
Prin urmare, proprietarii s-au trezit cu utilităţile neplătite. Mai mult, extrasele de cont emise de furnizorii de utilităţi arată că Asociaţia de proprietari nr. 2A înregistrează datorii de sute de mii de lei. Debitul cel mai mare este către Regia Autonomă de Termoficare, 158.624 de lei. La furnizorul de apă al oraşului, datoria este de 106.964 de lei, la Salubritate – 12.102 lei, la CEZ – 1.270 de lei. „Am aflat şi noi că din 2008 şi până în 2010, când am depistat neregulile, administratoarea nu plătise nici o factură către furnizorul de căldură, deşi oamenii îşi achitaseră datoriile. Unde s-au dus banii? Am avut un angajat cu probleme de sănătate şi, când am vrut să-i dăm adeverinţă pentru medic, am descoperit că nu au fost plătite contribuţiile către stat, deşi ele erau oprite din salariul angajaţilor. Din 2008 şi până în 2010 ea a făcut numai ilegalităţi împreună cu cei care au fost înainte la asociaţie. Erau favorizaţi unii locatari. De exemplu, am descoperit că unul dintre directorii din primărie, care locuieşte în cadrul asociaţiei noastre, nu a declarat peste 350 mc de apă“, susţine Mihai Marcu, preşedintele Asociaţiei 2A.

Lungul şir al neregulilor

Neregulile de la Asociaţia 2A din cartierul 1 Mai au ieşit la iveală în urma unui control efectuat de primărie la sfârşitul anului 2010. Inspectorii au descoperit atunci că în activitatea de casieri şi contabilitate sunt mari deficienţe. S-au găsit multe chitanţe anulate sau nefolosite şi altele care nu erau înregistrate în registrul de casă în ziua şi luna în care fuseseră emise. Soldul la registrul de casă era efectuat pe mai multe zile, nerespectându-se prevederile legale. În plus, la asociaţie nu a existat niciodată un centralizator pentru încasări şi plăţi lunare. De asemenea, registrul cu încasările de la proprietari şi subvenţiile era plin de ştersături şi modificări. Alături de administrator, nici cenzorul nu a dat dovadă de prea mare vigilenţă. Acesta mai mult se prefăcea că verifică activitatea asociaţiei. „A întocmit rapoarte lunare sau trimestriale, dar acestea nu reflectă realitatea“, după cum se precizează în procesul-verbal nr. 46/2010 al Primăriei Craiova. Prin urmare, toate datele au fost strânse într-un dosar şi înaintate poliţiei, care trebuie să decidă.
„Inspectorii noştri au considerat că administratorul Damian Tanţa Mirela a dat dovadă în mod repetat de neglijenţă în serviciu deoarece şi-a îndeplinit în mod defectuos îndatoririle, provocând astfel o tulburare însemnată bunului mers al activităţii asociaţiei, şi a vătămat interesele proprietarilor. Având în vedere deficienţele constatate, administratorul a fost amendat cu 2.500 de lei, cenzorul Marin Bălăşoiu – cu 1.500 de lei, preşedintele Nicolae Vrapcea, cu suma de 700 de lei, iar cei doi membri din comitet au fost amendaţi cu 500 de lei fiecare“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII