10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalul, poliţista şi amenda

Calul, poliţista şi amenda

Poliţiştii nu încetează să mă uimească. Aproape că nu e reuşită a lor care să nu fie umbrită de câte o gafă teribilă. De o astfel de situaţie, de-a dreptul jenantă, am aflat zilele trecute, stând de vorbă cu un bătrânel din judeţul Dolj.
La cei 77 de ani ai săi, nea Ilie Bărbulescu se ţine bine. Are o gospodărie frumoasă în Bulzeşti, dar, cum calul i s-a îmbolnăvit, s-a gândit să-şi ia altul, ca să-l ajute la treburile câmpului. Aşa se face că, pe 25 martie, a cumpărat cu 1.200 de lei un cal de la Traian Matei, din satul Veleşti al comunei doljene Murgaşi. „Am făcut cu omu’ o chitanţă de mână în care am scris că, dacă nu reuşesc să mă înţeleg cu calul, să i-l duc înapoi în trei zile şi îmi restituie banii. Şi bine că am scris asta, pentru că atunci când am ajuns acasă am văzut că animalul avea obiceiul să muşte. Am sperat că aşa e la început, până s-o obişnui cu mine, dar dacă am văzut că nu se potoleşte, i l-am dus înapoi fostului proprietar în a treia zi“, mi-a relatat bătrânul.

„Mi-a zis că n-are timp atunci, dar o să vină miercuri“

Pe 27 martie – era într-o duminică – bătrânul, purtând calul de frâu, i-a bătut în poartă lui Traian Matei. „Cred că era cam 10.30 – 11.00 când am ajuns la om acasă. I-am spus că nu mă înţeleg cu calul, aşa că să-l ia şi să-mi dea banii înapoi, aşa cum ne-am înţeles. A luat calul, l-a băgat în ogradă, da’ banii n-a vrut să mi-i dea. Mi-a zis că i-am obosit calul şi că, dacă vreau banii, să-l dau în judecată. De pe la 11.00 şi până pe la 14.00 m-am rugat de el, da’ n-a fost chip să-l înduplec. Ba chiar m-a luat la goană şi a încercat să mă sperie, spunându-mi cum l-a bătut el pe unu’ care nu-l lăsa în pace“, povesteşte Ilie Bărbulescu.
Rămas şi fără cal, şi fără bani, omul s-a gândit la singura variantă la care ar putea să apeleze un om cinstit: să cheme poliţia. „Am scos telefonul mobil pe care mi-l dăduse fiu-meu şi am sunat la 112, unde am povestit în ce situaţie sunt. M-au sunat înapoi de la Postul de Poliţie din Murgaşi, iar poliţista de acolo mi-a zis că n-are timp atunci, dar că o să vină miercuri la faţa locului, să vadă despre ce e vorba. „Azi e duminică. Eu ce fac? Stau aici până miercuri?“, am întrebat-o. Până la urmă mi-a zis că ar veni, da’ nu mai are benzină în rezervorul maşinii de serviciu, aşa că i-am zis că îi fac eu rost de transport, numai să vină. A fost de acord, aşa că am sunat pe un nepot de-al meu, care s-a dus şi a luat-o cu maşina“, explică Bărbulescu.
Pe la ora 16.00, agenta de poliţie Adela Vidu a ajuns la faţa locului. A ascultat povestea celui care o chemase, s-a dus apoi şi a discutat cu vânzătorul calului şi a reuşit să dezamorseze conflictul şi să rezolve situaţia: Matei i-a dat înapoi lui Bărbulescu 1.150 de lei, păstrând totuşi 50 de lei din preţul calului pentru că bătrânul s-ar fi folosit trei zile de animal.

„Ce trebuia să fac? Să aştept să mă omoare ăla în bătaie?“

„Aş fi avut numai vorbe bune despre poliţistă, pentru că venise la faţa locului şi rezolvase conflictul. Dacă nu vorbea cu ăl de la care luasem calul şi nu-i spunea că e greşit ce face, omul ăla nu mi-ar fi dat banii înapoi. Pe când aşa, mi i-a dat chiar în faţa poliţistei. Şi, totuşi, bucuria mea a durat doar câteva zile, până când am primit acasă un proces-verbal semnat de aceeaşi poliţistă din Murgaşi. Mă amendase cu 100 de lei pentru că… am sunat degeaba la 112! Cum degeaba? Ce trebuia să fac? Să aştept să mă omoare ăla în bătaie şi abia după aia să sun?“, întreabă bătrânul Bărbulescu. La această întrebare el speră să primească răspuns de la Judecătoria Craiova, care îi va judeca plângerea împotriva procesului-verbal de contravenţie. Cât despre sunat la poliţie, omul nici nu mai vrea să audă: „Nu dădusem în viaţa mea telefon la poliţie şi nici n-o s-o mai fac vreodată. M-am lecuit!“.
Întâmplarea relatată de bătrân mi-a adus aminte de o păţanie asemănătoare a unei colege din mass-media locale. Anul trecut, ziarista a sunat la 112, cerând ajutorul poliţiştilor craioveni în momentul în care fostul soţ a încercat să spargă uşa şi să dea buzna în casa femeii, bănuind că şi-a găsit pe altcineva. Poliţia a venit, dar cea amendată a fost tot femeia, pentru acelaşi motiv: a sunat degeaba la 112! Şi să mai crezi în poliţie…

Explicaţie

Poliţia doljeană susţine că numărul 112 este dedicat exclusiv apelurilor de urgenţă. „Poliţia poate fi solicitată pe această cale doar în cazurile extreme, care au un impact deosebit asupra ordinii şi liniştii publice sau asupra vieţii şi integrităţii corporale a unei persoane“, a declarat agent Amelia Căprărin, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII