17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalEroii de război, sărbătoriţi la Slatina

Eroii de război, sărbătoriţi la Slatina

Ziua de 9 mai, care reuneşte trei evenimente – Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei şi Ziua Europei – a fost sărbătorită la Slatina în Cimitirul Eroilor.
Un sobor de preoţi de la Episcopia Slatinei şi Romanaţilor a oficiat slujba religioasă, iar prefectul judeţului a ţinut un discurs despre semnificaţia acestei zile.
Veteranii de război, puţinii care au mai rămas în viaţă, au oferit o lecţie de istorie trăită. După slujba religioasă, prefectul judeţului Olt a ţinut un discurs: „Toate acestea s-au petrecut într-o zi de 9. Cifra arată o zi perfectă. Să fie legate de perfecţiune toate aceste trei evenimente? Este o iluzie să credem că am putea atinge absolutul, dar sunt momente în existenţa unei naţiuni când cei mai bravi dintre noi ating, chiar şi pentru o perioadă foarte scurtă, acest absolut. Avem printre noi persoane care au trăit grozăvia celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt martorii unor evenimente extrem de dureroase, pentru că în război avem strategi, planuri de luptă, dar, din păcate, se mai şi moare. Eu aş vrea ca aceste trei evenimente, odată cu trecerea anilor, să îmbrace semnificaţia cifrei 9. Adică, indiferent cât de mulţi ani vor trece, rezultatul să fie acelaşi: în această zi să vorbim despre Ziua Independenţei, Ziua Europei şi Ziua Victoriei“, a spus Augustin Leonid Moisiu.
Sărbătoarea a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat cu cântecul şi mărşăluirea fanfarei.

• Mihai Ianus

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS