12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCalafatul, în sărbătoare

Calafatul, în sărbătoare

Cântec, joc şi voie bună în oraşul de pe malul Dunării, unde a avut loc a 20-a ediţie a Zilelor Calafatului

Calafatul a îmbrăcat straie de sărbătoare timp de trei zile. A 20-a ediţie a zilelor oraşului le-a oferit locuitorilor urbei de pe malul Dunării spectacole ale unor artişti de seamă ai muzicii populare şi uşoare româneşti, dar şi o serie de manifestări sportive şi culturale. Festivităţile au început de vineri dimineaţă şi s-au încheiat aseară târziu, cu un spectacol susţinut de „Crush & Alexandra Ungureanu“ şi Connect-R, urmat de un foc de artificii.
Grătarele au sfârâit, berea a curs în valuri, iar calafetenii, indiferent de vârstă, s-au bucurat de cele trei zile de sărbătoare. În corturile special amenajate s-au oprit la un mic şi un pahar de bere până şi femeile în vârstă întoarse de la biserică. Vineri seară, atmosfera a fost încălzită de solistele de muzică populară Maria Ghinea şi Emilia Ghinescu, pentru ca sâmbătă cetăţenii oraşului să se bucure de un recital al formaţiei Vunk şi de un concert extraordinar susţinut de trupa Iris. Unii au avut parte sâmbătă şi de o croazieră pe Dunăre, în zona podului ce porneşte de la Vidin.
Un eveniment important a avut loc ieri, când a fost resfinţită Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. La slujbă a luat parte şi Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, dar şi aproape 100 de credincioşi. Cu o zi înainte, aici au fost aduse moaştele Sfântului Nichifor.

Olandezii au adus cârje şi cărucioare

La Zilele Calafatului au fost prezente şi delegaţii din patru ţări, din oraşe cu care municipiul de pe malul Dunării este înfrăţit. Oficialităţi din Vidin (Bulgaria), Zajecar (Serbia), Duiven (Olanda) şi Almeno St. Bartolomeo (Italia) au poposit la Calafat şi au discutat cu omologii români pe diverse teme, proiectele comune de investiţii şi problemele legate de învăţământ fiind prioritare. „A fost un schimb de experienţă, la nivel administrativ, benefic pentru toţi. Am abordat diverse teme legate de învăţământ, de investiţii, de proiecte comune“, a precizat Mircea Guţă.
Bulgarii au trecut doar sâmbătă prin Calafat, primarul Vidinului, Rumen Vidov, trebuind să se întoarcă repede acasă. „Aşa sunt ei, mereu pe fugă, şi pentru că au foarte mult de lucru cu podul. Oricum, noi lucrăm împreună, iar cu ei o să ne vedem mai des când va fi gata podul peste Dunăre. Primarul Rumen mi-a transmis că atunci va putea veni oricând la mine, pentru că nu-i va lua mai mult de zece minute“, a explicat edilul-şef al Calafatului. Cele două părţi au în plan un proiect comun de turism privind strategia Dunării. Olandezii din Duiven, oraş cu care Calafatul este înfrăţit de opt ani, nu au venit cu mâna goală, ci cu ajutoare pentru persoanele cu handicap, constând în cărucioare, antemergătoare şi cârje. 

Înfrăţire cu Almeno St. Bartolomeo

Cu ocazia zilelor oraşului s-a semnat şi un protocol de înfrăţire cu localitatea italiană Almeno St. Bartolomeo. Delegaţia din Italia, din care au făcut parte primarul, viceprimarul, city-managerul şi şefii departamentelor de cultură şi turism, a stat trei zile la Calafat, italienii fiind încântaţi de modul în care au fost primiţi.
„Ne-am simţit foarte bine şi mă bucur că am devenit fraţi. Îi aşteptăm pe cei din Calafat la noi, pe 2 şi 3 iunie, de zilele St. Bartolomeo, pentru a definitiva această înfrăţire“, a spus primarul din Almeno St. Bartolomeo, Gianbatista Brioschi. Acesta a participat şi la festivitatea de premiere a turneului transfrontalier de şah, la care au fost 136 de concurenţi, marele premiu, de 500 de euro, fiind câştigat de bulgarul Nikolov Momchil, mare maestru internaţional.
„Avem fraţi din Italia, Olanda, Serbia şi Bulgaria, aşa că putem spune că Europa s-a mutat la Calafat. Manifestările din aceste zile au fost foarte multe, foarte frumoase şi apreciate de toţi cei care au fost aici“, a conchis primarul Mircea Guţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII