16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFost poliţist prins cu şpaga

Fost poliţist prins cu şpaga

Un fost agent din cadrul IPJ Dolj, tatăl unui actual poliţist de la Rutieră condamnat pentru luare de mită, a fost prins în flagrant în timp ce primea 2.500 de euro pentru a „aranja“ admiterea unei persoane la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina

Aşchia nu sare departe de trunchi este proverbul care se potriveşte cel mai bine în cazul a doi poliţişti doljeni, tată şi fiu. Primul, pe numele său Constantin Bălaşa, este cercetat pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, iar fiul său, Cosmin Viorel Bălaşa, agent la Poliţia Rutieră, a fost condamnat anul trecut pentru luare de mită şi fals intelectual.
Povestea în cazul lui Constantin Bălaşa, agent-şef principal în cadrul Poliţiei Municipiului Craiova până în urmă cu doi ani, când s-a pensionat, începe pe 17 februarie, anul acesta. În acea zi, o persoană a sesizat procurorii că fostul poliţist i-a cerut 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă unii ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) pentru a aranja admiterea celor doi fii ai săi la Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au apelat la ajutorul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie Dolj, care au stabilit că Bălaşa obişnuia să ceară şi să primească bani de la diverse persoane promiţându-le angajarea în cadrul MAI sau admiterea la Şcoala de Poliţie Câmpina. În continuare, ofiţerii de la Anticorupţie au fost delegaţi de procurorul de caz să introducă un investigator sub acoperire care să-i „testeze“ obiceiurile lui Bălaşa. Poliţistul s-a prezentat ca fiind un tânăr care vrea să se angajeze în cadrul Poliţiei Române, iar Bălaşa i-a spus că se rezolvă, însă „efortul“ său îl va costa 5.000 de euro. Cei doi s-au înţeles să se întâlnească miercuri seară într-un restaurant din Craiova, unde Bălaşa a primit 2.500 de euro, iar procurorii şi ofiţerii de la Anticorupţie, sprijiniţi de SRI, au organizat flagrantul. 
Procurorii doljeni au precizat că, după ce Constantin Bălaşa a fost prins în flagrant în timp ce primea cei 2.500 de euro, faţă de el s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunea de trafic de influenţă.
În prezent, Bălaşa este internat la Spitalul de Urgenţă Craiova, pentru că, după flagrant, i s-a făcut rău. Potrivit anchetatorilor, fostul poliţist are probleme cardiace.

Fiul, condamnat pentru luare de mită

Fiul lui Constantin Bălaşa, agentul Cosmin Viorel Bălaşa, a fost trimis în judecată împreună cu colegul său, Cristian Nedelcu, după ce, în 2009, au primit de la un investigator sub acoperire 300 de lei pentru a nu-l sancţiona pentru depăşirea vitezei legale.
Cei doi agenţi au fost trimişi în judecată, iar la sfârşitul lunii mai 2010 au fost condamnaţi. Nedelcu a primit o condamnare de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, iar Bălaşa a primit un an de închisoare pentru luare de mită şi alte cinci luni pentru fals intelectual. Poliţiştii au atacat cu apel sentinţa dată de tribunal, care a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 13 iulie 2010. Următorul termen în acest dosar a fost fixat de instanţă pentru 11 mai.

Poliţişti cu cătuşe

Anul trecut, mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Dolj au fost arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, unii dintre ei fiind deja condamnaţi. Este vorba de agentul Florea Mirel, de la Secţia 1 Poliţie Craiova, agentul-şef Cosmin Mihai Mitru, de la Secţia 3 Poliţie Craiova, agentul-şef Florian Stănescu, şeful Postului de Poliţie Gighera, agentul-şef adjunct Costel Caragea, ajutor al şefului de post din comuna Celaru, şi ofiţerul de poliţie Cătălin Bănică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII