16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjColoana Infinitului rămâne necurăţită

Coloana Infinitului rămâne necurăţită

Autorităţile din Târgu Jiu întârzie să demareze operaţiunile de curăţare a Coloanei Infinitului. O comisie de specialişti în artă şi ingineri constructori, alături de Dorin Dănilă, proiectantul general al restaurării operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu, trebuia să pună la punct un plan pentru curăţarea depunerilor şi înlăturarea petelor apărute pe Coloana Infinitului. Monumentul a fost restaurat complet în urmă cu 11 ani şi de atunci nu a mai beneficiat de intervenţii majore asupra peliculei ce acoperă modulele din bronz. Proiectantul Dorin Dănilă a fost anul trecut la Târgu Jiu pentru evaluarea stării de conservare a operelor brâncuşiene, iar propunerea făcută a fost ca în această primăvară Coloana Infinitului să fie curăţată, însă deocamdată nu s-a mişcat nimic.

Proiectantul E plecat din ţară

Conducerea Centrului „Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, l-a contactat pe Dorin Dănilă, însă momentan proiectantul este plecat din ţară şi nu a anunţat o dată exactă când ar putea să sosească la Târgu Jiu. Pentru a putea inspecta Coloana Infinitului, Dănilă le-a cerut autorităţilor locale să închirieze o macara de mari dimensiuni. „Am luat legătura cu Dorin Dănilă, proiectantul care se va ocupa de curăţarea Coloanei Infinitului. Dumnealui ne-a transmis că va ajunge în Gorj cât mai repede. Noi sperăm să ajungă luna aceasta. Ne-a mai spus că trebuie să achiziţionăm o nacelă, o macara cu braţ, pe care o va folosi pentru a putea inspecta mai uşor şi în totalitate Coloana. Nu o vom cumpăra, cel mai probabil o vom închiria. I-am spus că lucrurile sunt urgente şi dumnealui a spus că va veni foarte repede. Va inspecta fiecare modul pentru a vedea de ce natură sunt petele şi cât sunt de profunde şi apoi va realiza proiectul de intervenţie asupra operei şi va trece la treabă. Au trecut 11 ani de la ultima restaurare a acestei magnifice opere de artă. Momentan, proiectantul e plecat în Franţa“, a declarat Ovidiu Popescu, directorul Centrului „Brâncuşi“ din Târgu Jiu.

Scrisori pentru UNESCO

Ovidiu Popescu a mai declarat că se va deplasa în această săptămână la Bucureşti pentru a înmâna două scrisori – una pentru ministrul culturii şi una pentru premierul Emil Boc, pentru ca România să demareze oficial procedurile de includere a operelor lui Brâncuşi în Patrimoniul UNESCO. Procedurile de introducere a operelor brâncuşiene (Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului) în Patrimoniul UNESCO vor dura aproximativ trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII