Acasă Local Gorj Un nou sfânt în calendarul ortodox

Un nou sfânt în calendarul ortodox

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la dubla ceremonie religioasă care a avut loc la Mănăstirea Lainici: sfinţirea noii biserici şi canonizarea Cuviosului Irodion

Slujba de canonizare a Sfântului Irodion, fost stareţ al Mănăstirii Lainici din judeţul Gorj, a avut loc în locaşul de cult din Defileul Jiului, acolo unde erau aşteptaţi peste 15.000 de credincioşi. Cel mai probabil, din cauza vremii neprielnicie (vânt şi ploi), numărul participanţilor a fost cu mult redus. La slujba religioasă au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu o mare parte din membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Este cel mai important eveniment religios al acestui secol. Este un eveniment secular pentru Mănăstirea Lainici şi pentru întreaga ţară. Sfântul Irodion a fost unul dintre marii stareţi ai monahismului românesc, care a strălucit în a doua jumătate a secolului trecut. În judeţul Gorj, a mai fost doar o singură canonizare până acum, cea a Sfântului Nicodim de la Tismana“, a declarat stareţul Ioachim Pârvulescu de la Mănăstirea Lainici. „Sfântul Cuvios Irodion a fost stareţ al Mănăstirii Lainici timp de 46 de ani, între anii 1854 şi 1900. Datorită vieţii sale pline de sfinţenie, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica l-a ales să-i fie duhovnic şi îl numea «Luceafărul de la Lainici». Atât în timpul existenţei sale pământeşti, cât şi după mutarea la ceruri, pe 3 mai 1900, părintele Irodion a fost făcător de minuni. Foarte mulţi credincioşi îl credeau sfânt încă din timpul vieţii. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea Cuviosului Irodion de la Mănăstirea Lainici, duhovnicul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, în rândul sfinţilor, în cadrul şedinţei de lucru din 29 octombrie 2010. Ziua de prăznuire a sfântului a fost stabilită pentru 3 mai, ziua adormirii sale întru Domnul“, a afirmat diaconul Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Slujba s-a ţinut în biserica nouă

Construirea noii biserici, cu hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Cuvios Irodion, de la Mănăstirea Lainici a început în 1990. Aceasta a fost începută, proiectată schematic şi construită până la stadiul de finisaje de către inginerul Ioan Selejan, actualul arhiepiscop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei. Lucrările au fost finalizate în anul 2010. Slujba de canonizare a decurs fără evenimente majore, o singură dată fiind solicitată intervenţia jandarmilor. Credincioşii se împingeau pentru a intra cât mai repede în biserică.
La eveniment a fost invitat şi aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu, acesta neparticipând la manifestarea religioasă.
 

Exit mobile version