6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitale mai bune, pe hârtie

Spitale mai bune, pe hârtie

Unităţile sanitare cu paturi din judeţul Dolj au urcat în clasament graţie bunăvoinţei Ministerului Sănătăţii

Din spitale de categorie inferioară şi neclasificabile, unele unităţi medicale doljene au ajuns în doar câteva săptămâni de rang doi sau clasificabile.
Motivul nu este legat de îmbunătăţirea condiţiilor, a finanţării sau de creşterea competenţei, ci de faptul că Ministerul Sănătăţii a umblat la criteriile de clasificare, de teamă că multe spitale din ţară ar fi devenit neclasificabile şi ar fi rămas din această cauză fără finanţare.
Comparativ cu proiectul legislativ care l-a precedat, Ordinul nr. 323/2011, privind clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, vine cu o derogare de la obligativitatea de a avea în structura spitalului toate specialităţile prevăzute de lege, pentru a accede la o anumită categorie. Actul normativ acceptă lipsa unor specialităţi, în cazul în care acestea există „în aceeaşi localitate, pe o rază de maximum 5 km, la o altă unitate sanitară cu paturi clasificată cel puţin în categoria a treia“.

Terapie intensivă şi Chirurgie la Dăbuleni

Dacă, înainte, toate spitalele doljene, cu excepţia celor monospecialitate, intrau în categoria a patra din cinci posibile, după apariţia ordinului, Spitalul de Urgenţă Craiova a devenit de categoria a doua, iar Spitalul „Filantropia“ din municipiul reşedinţă de judeţ are şanse să intre în categoria a treia, chiar dacă nu are secţie de chirurgie, cu condiţia să achiziţioneze un computer-tomograf. Situaţia este mai bună, dacă se poate spune aşa, şi pentru Spitalul din Dăbuleni. Dacă înainte unitatea sanitară nu îndeplinea criteriile pentru a putea fi clasificabilă, acum poate să intre în categoria a patra în baza unui plan de conformare. Acesta prevede amenajarea, până la sfârşitul lui 2011, a două compartimente noi în cadrul spitalului. „Am depus o adresă către Ministerul Sănătăţii şi aşteptăm să primim aprobarea pentru realizarea unui compartiment de chirurgie, cu cinci paturi, şi de postanestezie, cu trei paturi“, a declarat economist Ileana-Maria Măricuţoiu, managerul Spitalului Dăbuleni.

Leamna, victima ambiţiilor politice

Spitalele din Băileşti, Calafat, Segarcea, Filiaşi rămân de categoria a patra, la fel şi spitalele care nu au aparţinut Ministerului Sănătăţii: Spitalul CFR şi Spitalul Militar „Ştefan Odobleja“, ambele din Bănie.
Nu apar modificări nici în clasificarea spitalelor cu o singură specialitate. Spitalul „Victor Babeş“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova vor intra în categoria a doua, iar Spitalul Poiana Mare şi Spitalul Leamna, în categoria a patra.
Dintre acestea, Spitalul Leamna ar fi putut să obţină o clasificare mai bună, deci mai multe fonduri, dacă ar fi fost comasat cu Spitalul „Victor Babeş“ din Bănie, de aceeaşi specialitate. Comasarea nu s-a putut realiza însă din cauza proprietarului Spitalului Leamna, Consiliul Judeţean Dolj, care s-a opus.
Noua clasificare a spitalelor va trebui finalizată până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noilor contracte de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Clasificarea se realizează în baza autoevaluărilor făcute de spitale şi aprobate de Direcţia de Sănătate Publică.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII