27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMănăstirea Lainici, centrul religiei

Mănăstirea Lainici, centrul religiei

Cel mai important eveniment religios al acestui secol va avea loc duminică, 1 mai, la Mănăstirea Lainici: slujba de canonizare a Sfântului Irodion. La manifestare sunt aşteptaţi peste 15.000 de pelerini din toată ţara, dar şi preşedintele Traian Băsescu.

Slujba de canonizare a Sfântului Irodion este, fără îndoială, cel mai aşteptat eveniment religios al acestui an, şi va avea loc pe 1 mai, la Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. La slujbă vor participa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Irineu al Olteniei, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Mitropolitul Franţei, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu, arhiepiscopul Ioan al Covasnei şi Harghitei şi alţi ierarhi din România. Preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ, a declarat că preşedintele României, Traian Băsescu, este aşteptat duminică la Mănăstirea Lainici.
„Este cel mai important eveniment religios al acestui secol. Este un eveniment secular pentru Mănăstirea Lainici şi pentru întreaga ţară. Sfântul Irodion a fost unul dintre marii stareţi ai monahismului românesc, care a strălucit în a doua jumătate a secolului trecut. În judeţul Gorj, a mai fost doar o singură canonizare până acum, cea a Sfântului Nicodim de la Tismana“, a spus stareţul Ioachim Pârvulescu de la Mănăstirea Lainici. De asemenea, tot duminică va avea loc şi sfinţirea noii biserici a cărei construcţie a început în anul 1990. Slujba va începe la ora 8.30 în curtea mănăstirii, unde a fost amenajată o scenă special pentru acest moment.

Sute de poliţişti şi jandarmi, la datorie

Autorităţile judeţene se aşteaptă ca la slujba de canonizare să participe peste 15.000 de pelerini din toată Oltenia şi nu numai, având în vedere faptul că o slujbă de canonizare este un eveniment care are loc foarte rar. „Se aşteaptă o afluenţă de credincioşi. Ordinea va fi asigurată de peste o sută de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj. Vor fi şi poliţişti şi poliţişti locali“, a precizat Florin Popescu, comandantul Jandarmeriei Gorj. „Peste 550 de poliţişti vor acţiona pentru siguranţa şi liniştea cetăţenilor, în intervalul 30 aprilie – 2 mai, cu prilejul minivacanţei de 1 Mai. La Mănăstirea Lainici, vor fi peste 50 de poliţişti, iar pe traseu vor fi cei de la Rutieră, pentru fluidizarea traficului. Au fost dispuse măsuri suplimentare, în care vor fi angrenaţi poliţişti de ordine publică, de la Poliţia Rutieră, investigaţii criminale, investigarea fraudelor, de la arme, explozivi şi substanţe periculoase. În această perioadă, o atenţie deosebită se va acorda Mănăstirii Lainici şi Dumbravei Drăgoieni, zonei turistice montane Rânca, Mănăstirilor Tismana, Polovragi, şi altor zone unde se preconizează un aflux numeros de persoane, pentru menţinerea unui climat corespunzător de siguranţă, precum şi pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi a furturilor“, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Mănăstirea Lainici este locul de pelerinaj al credincioşilor din toată ţara, mai ales cu ocazia Sărbătorilor Pascale, când zeci de mii de pelerini trec pragul locaşului de cult, pentru a se ruga şi pentru a participa la slujbe. Mănăstirea Lainici este una dintre cele mai frumoase din Gorj, situată sub culme de munte.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII