12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Lumina ochilor

Leontina nu a văzut niciodată chipul mamei, nici pe al tatălui, nu ştie cum arată părinţii ei. Pentru fetiţa de şase ani, toată lumea ce o înconjoară este cufundată în întuneric. Jucăriile au valoare doar dacă fac zgomot. Atinge cu mânuţele obiectele sau fiinţele pe care le întâlneşte pentru a percepe cu ochii minţii cine sau ce este lângă ea. Îşi omoară timpul jucându-se cu animalele din curte şi cuburile, asta când nu merge la grădiniţă. Dacă o întrebi ceva, îşi drege glasul şi răspunde tacticos: „Uite, ce să fac… Merg la grădiniţă, mă joc. Am prieteni pe Andreea, pe Ana-Maria. Şi animalele îmi plac. Am un căţel, Rex, care fură încălţămintea, şi două pisici, Dorina şi Ges. Uite, să-ţi spun o poezie pe care am învăţat-o cu doamna la grădiniţă: Lângă plopul din poiană/S-a ivit un ghiocel, / Cu scufiţa pe-o sprânceană,/Mic, ca vai de el. / Ce-i cu tine? a ţipat/Bradu-ncremenit: / Tu nu vezi ce vânturi bat/şi că-i ger cumplit?/ (…) Eu am treburi importante,/Ce, crezi că mă joc?“, îşi recită fetiţa poezia gesticulând.
    
Întuneric

Micuţa Leontina Nicoleta Călin, din comuna doljeană Orodel, este aşa, fără vedere, de când a venit pe lume. Faptul că a fost născută prematur şi că a fost ţinută un timp îndelungat la incubator ar fi cauza suferinţei copilei, care este condamnată să trăiască o lungă noapte de coşmar. Un coşmar pe care părinţii, Mariana şi Ion Călin, îl îndură zi de zi alături de unicul lor copil. „Leontina s-a născut prematur, a fost ţinută la incubator. Dar atunci nu ne-am dat seama că are probleme cu vederea. Nimeni nu ne-a spus nimic. Pe la şase luni am observat că nu este ceva în regulă cu ea, nu reacţiona. Iar când auzea zgomotul unei jucării se speria. Am început să mergem pe la medici şi aşa am descoperit că fetiţa noastră avea dezlipire totală de retină, retinopatie de prematuritate gradul V. Vederea i-ar fi fost afectată când a fost ţinută la incubator. Am făcut investigaţii la clinci din Bucureşti şi Timişoara. Un calvar, nici un răspuns îmbucurător“, povesteşte Mariana Călin, mama Leontinei.
Părinţii nu s-au descurajat. Fetiţa creştea şi în jurul ei nimic nu prindea contur. Încerca să înţeleagă totul atingând cu mânuţele, ascultând cu atenţie fiecare cuvânt şi zgomot din imediata ei apropiere. Norocul ei că, deşi i-a fost răpit unul dintre simţuri, văzul, a putut compensa cu multă, multă isteţime.
În 2006, la vârsta de un an şi şapte luni, micuţa Leontina a avut şansa să ajungă în Belgia, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale. La acea dată, costurile operaţiei s-au ridicat la 6.000 de euro. Sprijinul moral şi financiar a venit din partea semenilor, deoarece familia Călin o ducea greu. Trăiau în mediul rural, cu un venit redus, alocaţia copilului şi o pensie a bunicilor. „Medicii ne-au spus că operaţia a reuşit, dar depinde de ea cum se recuperează. Din păcate, vederea nu şi-a căpătat-o, dar ceva, ceva întrezăreşte. Ştiu asta pentru că îmi spune: «Mami, acum este lumină… mami, este întuneric». Acum, fetiţa merge la o grădiniţă normală. Se joacă alături de copiii de vârsta ei, dar, din păcate, este dependentă de cineva. Mă doare când îmi spune că vrea să-mi vadă chipul. Când vrea să cunoască pe cineva, îşi întinde mânuţele şi îi atinge faţa ca să-l perceapă. Mâinile sunt ochii ei“, explică mama.

Vrea să vadă chipul mamei

Atât de mult îşi doresc părinţii ca fetiţa lor să îi poată privi, încât nu s-au dat bătuţi. S-au interesat peste tot şi au aflat că ar mai fi o şansă pentru Leontina. „Am aflat că mai este un caz în ţară, o fetiţă care are aceeaşi afecţiune. A fost operată la o clinică din Statele Unite şi acum vede la câteva zeci de centimetri. Ne-am interesat şi noi la această clinică. Am trimis o scrisoare cu analize medicale, investigaţii, şi am primit confirmare să ne programăm. Dar stăm pe loc, din cauza banilor. Nu avem decât să apelăm la oameni, la bunăvoinţa lor, deoarece operaţia la ochişori, la Spitalul «William Beaumont», din Detroit (USA), ne costă 30.000 de dolari (21.000 de euro). Orice am face, este cu mult peste puterile noastre. Încercăm, trăim cu această speranţă pentru fetiţa noastră“, spune mama Leontinei în timp ce strânge mânuţa fetiţei.  

Sprijin

Dacă cineva vrea să o ajute pe micuţa Leontina, poate suna la numerele de telefon: 0763.628.722 sau la 0769.244.865. Se pot face donaţii, oricât de mici, în conturile deschise la Banca Comercială Română pe numele Călin Ion:
în euro – RO13RNCB0134041511570004
în lei    – RO40RNCB0134041511570003

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU