14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDinel, extrădat din Ungaria

Dinel, extrădat din Ungaria

Justiţia română pare picată din Lună. Pentru că autorităţile române au tergiversat procedurile judiciare, predarea lui Dinel este întârziată cu cel puţin 11 zile, timp suficient pentru o călătorie Pământ-Lună şi retur, plus o minivacanţă.

Tribunalul Metropolitan din Budapesta (TMB) a decis ieri extrădarea omului de afaceri craiovean Dinel Nuţu/Staicu, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR. TMB a decis „transferul simplificat al procedurii penale“, decizia fiind definitivă. „Procedurile în acest caz vor fi continuate de autorităţile române“, se specifică într-un răspuns transmis GdS.
Potrivit Realitatea.net, Dinel Nuţu va mai sta în arest 11 zile, timp în care autorităţile române trebuie să trimită mandatul de arestare pe numele omului de afaceri. Staicu a declarat în faţa judecătorilor maghiari că nu a încercat să fugă de pedeapsă şi că era plecat din România la momentul pronunţării sentinţei. „Numai un tâmpit putea să îşi falimenteze propria bancă. Voi dovedi la Strasbourg cu documente, cu expertiză exact cum au stat lucrurile în realitate în România. Am luat credite ca să salvez banca de la faliment. A fost un plan de salvare a băncii. A trebuit să stau 11 ani prin procese ca să explic că de fapt nu a fost vorba de nici un faliment. Situaţia băncii era rezolvată, dacă nu veneau ei cu firmele lor de lichidare care să prăduiască această bancă“, a declarat Dinel Nuţu.

Dinel: Eram cu bagajele în drum spre România

Întrebat de ce şi-a schimbat numele, Dinel Nuţu a răspuns: „Am spus că şi fiica, şi nepotul meu se numesc Staicu. Pleacă la şcoală în acest an. Şi am zis că, dacă schimb numele, ei vor fi scutiţi ca să mai fie apostrofaţi de copii că tatăl lor e condamnat“.
Nuţu a mai precizat că va executa pedeapsa: „Merg în România şi mă apuc să îmi execut pedeapsa. Dacă mai întârziau puţin, reuşeam să intru în ţară. Veneam, eram cu bagajele în drum spre România“.
Pe numele lui Dinel Nuţu există două mandate. Un mandat de executare a pedepsei pe numele Dinel Staicu emis de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, completat ulterior cu numele Nuţu, prin decizia aceleiaşi instanţe pe 12 aprilie.
Sentinţa era cu recurs în zece zile de la comunicare. Potrivit ultimelor informaţii, avocaţii lui Dinel ar fi atacat cu recurs sentinţa miercuri, 20 aprilie. Completarea mandatului nu era totuşi necesară prin contestaţie la executare, spun experţii consultaţi de GdS. Spre comparaţie faţă de cum s-a mişcat justiţia română, să spunem doar că în 1969 misiunea americană Apollo 11 a făcut distanţa Pământ Lună tur-retur în numai opt zile, iar ulterior Neil Armstrong a şi avut timp să plece la un picnic pentru trei zile. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

63 COMENTARII