12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţia Locală a trecut la sancţiuni

Poliţia Locală a trecut la sancţiuni

Poliţiştii locali din Bănie au dat în ultima lună 858 de amenzi, au dispus ridicarea a 294 de autoturisme şi au aplicat 2.049 de puncte de penalizare

De când Poliţia Locală din Craiova a primit aceleaşi atribuţii ca şi cea Rutieră, instituţia din subordinea primăriei a dat amenzi în valoare totală de 165.172 de lei. Sancţiunile au fost aplicate în perioada 23 martie – 20 aprilie, conform art. 7 din Legea nr. 155/2011 a Poliţiei Locale şi OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În total, în cele 29 de zile, potrivit datelor oferite de Poliţia Locală, aceasta a dat 858 de amenzi, 57 de avertismente, a dispus ridicarea a 294 de autoturisme şi a aplicat 2.049 de puncte de penalizare. Dacă am face o medie, ar rezulta că în Bănie, zilnic, s-au dat 31 de sancţiuni, 71 de puncte de penalizare, amenzi de 5.696 de lei şi s-au ridicat zece autoturisme. A existat şi o amendă record, de 9.500 de lei, pentru o maşină care rula în regim de taxi: 4.500 de lei pentru taximetristul care mergea fără atestat şi 5.000 de lei pentru operator, întrucât nu mai avea licenţă. 
„Eu cred că am făcut prevenire cât cuprinde, timp de aproape două luni cât a durat până am primit aceleaşi atribuţii ca şi Poliţia Rutieră. Am fost prin baruri şi i-am avertizat verbal pe cei care parcau maşinile neregulamentar, am lăsat fluturaşi pe parbrize, am discutat şi cu taximetriştii şi reprezentanţii acestora. Am încercat să le explicăm ce riscă dacă stau neregulamentar şi încurcă circulaţia, de la amenzi, puncte de penalizare, până la ridicarea maşinilor“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova. Acesta susţine că, dintre toate sancţiunile, cele care îi ustură cel mai mult pe şoferi sunt punctele de penalizare. „Când s-au convins că putem da o astfel de sancţiune, iar la 15 puncte ştiu că li se suspendă dreptul de a conduce, şoferii au început să ne ia mult mai în serios“, a explicat Mateescu.    
 
Război rece între taximetrişti şi poliţişti

Directorul Poliţiei Locale susţine că sancţiunile s-au dat tuturor participanţilor la trafic care au încălcat legea, însă cei mai nemulţumiţi de activitatea instituţiei din subordinea primăriei sunt taximetriştii. Aceştia susţin că sunt vânaţi de poliţiştii locali şi că, uneori, ei fac exces de zel când vine vorba să aplice legea.
„Nu înţeleg că nu sunt suficiente locuri de parcare în staţii şi că uneori suntem nevoiţi să stăm şi prin alte părţi pentru a aştepta clienţii. Şi ne mai vorbesc şi de sus. De ce nu se ia şi de alţi participanţi la trafic?“, a spus un taximetrist.
Octavian Mateescu crede însă că dreptatea este undeva la mijloc. „Regulile sunt pentru toţi, iar taximetriştii trebuie să ştie că sunt unele locuri unde nu au voie să stea, pentru că încurcă circulaţia“, a explicat directorul Poliţiei Locale.
Acesta a specificat şi care ar fi locurile cu pricina: intersecţia de la Palace, „unde nu respectă regulile semaforului“, Spitalul de Urgenţă, „unde blochează intrarea ambulanţelor“, sensul giratoriu de la Parcul „Romanescu“, strada Traian Demetrescu, „unde parchează pe ambele părţi“, strada Panait Moşoiu, „unde ocupă o bandă întreagă“, sau strada Kogălniceanu, în faţa clădirii Finanţelor Publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII