Acasă Local Gorj Scurte ştiri

Scurte ştiri

Populaţia şcolară,  în scădere

Populaţia în vârstă de şcolarizare (3-23 ani) s-a redus treptat în perioada 2001-2009, iar concomitent s-a produs şi reducerea populaţiei cuprinse în sistemul de educaţie. Tendinţa descendentă a populaţiei şcolare s-a păstrat şi la nivelul anului şcolar 2009-2010 (totalul elevilor şi studenţilor a fost de 4,17 milioane – în scădere cu 148.200 faţă de anul anterior), se arată în Raportul asupra Stării sistemului naţional de învăţământ, făcut public ieri de Ministerul Educaţiei. În raport se precizează că a crescut numărul copiilor din învăţământul preşcolar, dar a scăzut populaţia şcolară din primar şi gimnazial. „În învăţământul preşcolar, se constată o creştere a efectivelor de copii cu 13.200 în anul şcolar 2009-2010 faţă de anul anterior. Creşterea este mai evidentă în mediul urban şi mai scăzută în mediul rural. În anul universitar 2009-2010, numărul studenţilor a scăzut cu 115.800 faţă de 2008-2009 (în special în învăţământul superior particular) spun realizatorii raportului.
• NewsIn

Finlandezii fac un documentar despre maidanezii din Gorj

O delegaţie de la Asociaţia „Pro Animals“ din Finlanda se află de câteva zile la Târgu Jiu pentru a realiza un documentar despre câinii fără stăpân. Nu este pentru prima dată când iubitorii de animale finlandezi vizitează Asociaţia cu acelaşi nume, din municipiu. Şi anul trecut, tot în perioada Paştelui, finlandezii au venit la Târgu Jiu pentru a le împărtăşi celor din Asociaţia locală „ProAnimals“ din experienţa lor de salvare a animalelor. De altfel, între cele două ONG-uri există şi un parteneriat. Delegaţia din Finlanda va rămâne la Târgu Jiu până sâmbătă.
• Eugen Măruţă

Zeci de cadre didactice, în restrângere de activitate

Profesorii din judeţul Olt nu scapă nici în acest an de restrângerile de activitate, în competiţia pentru cel mai bun punctaj care să le asigure continuitatea pe post intrând zeci de cadre didactice. Pentru 61 dintre acestea, afectate de restrângerile parţiale de activitate (norma didactică li se reduce cu mai puţin de nouă ore) s-au şi găsit soluţii. Din anul şcolar 2011 – 2012 vor fi însă restrânse în total 59 de catedre. Cei mai afectaţi sunt învăţătorii, 19 la număr, dar şi zece maiştri instructori, cinci profesori de fizică, cinci profesori de istorie, patru profesori de limba română etc. „Din studiul făcut, cel puţin în acest an vom avea soluţii pentru toţi. În metodologie există o prevedere conform căreia, cu acordul cadrului didactic, se pot oferi ore în altă specialitate, însă în mediul urban ar fi plătiţi ca necalificaţi“, a declarat liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Olt, prof. Ionel Barbu. Anul viitor, ca urmare a intrării în vigoare a noilor planuri cadru,  reducerea numărului de ore la clasă va genera şi restrângeri masive de catedră.
• Alina Mitran

Exit mobile version