16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMirajul muncii în străinătate continuă

Mirajul muncii în străinătate continuă

Tot mai mulţi doljeni îşi încearcă norocul în străinătate din cauza lipsei unui venit stabil în România

În primele trei luni ale anului, numărul celor care şi-au manifestat dorinţa de a se angaja în alte ţări europene a crescut cu aproximativ 10%. „În perioada 1 ianuarie – 31 martie, numărul doljenilor nou-înscrişi în baza de date ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate a ajuns la 823 (faţă de 755 în aceeaşi perioadă a anului trecut)“, a declarat Simona Dumitriu, consilier Eures în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, care a explicat că numărul celor care au solicitat informaţii referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă din Uniunea Europeană este însă mult mai mare.

„Fiul meu e dispus să muncească oriunde, chiar dacă este sub calificarea sa“

Mulţi dintre cei care încearcă să plece la muncă în afara graniţelor României sunt dispuşi să accepte slujbe sub nivelul pregătirii lor, inclusiv posturi de muncitori necalificaţi. „Deocamdată am venit doar să mă interesez pentru fiul meu de locurile de muncă vacante în străinătate. A terminat liceul de informatică şi a urmat apoi cursurile unei şcoli postliceale cu specializarea tehnician cadastru funciar-topograf. Nu şi-a găsit însă de lucru aici şi vrea să plece în străinătate. E dispus să muncească oriunde, chiar dacă este sub calificarea sa“, a declarat una dintre craiovencele venite ieri să se intereseze de locurile de muncă disponibile la angajatorii din ţările UE.

175 de doljeni au plecat sau urmează să plece la muncă în străinătate

Din datele de până acum, 175 de doljeni au plecat sau urmează să plece anul acesta din România, cu contract de muncă. Cei mai mulţi dintre ei (aproximativ 87%) şi-au găsit un loc de muncă în domeniul agricol în Spania, la cules de căpşune. Restul şi-au găsit de lucru în Danemarca, ca ingineri agronomi (două persoane) şi ca muncitori în domeniul agricol (16). La aceştia se adaugă câţiva doljeni care vor şi studia acolo. „În ianuarie, patru doljeni, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, au obţinut contracte pentru Danemarca, pentru o perioadă de trei ani şi opt luni. În primii doi ani vor urma un colegiu, iar apoi, un an şi opt luni, vor lucra efectiv. Pe toată perioada vor fi însă plătiţi. În plus, primăria din localitatea unde vor sta le plăteşte un curs de limba daneză“, a precizat Simona Dumitriu. Printre cei patru care vor pleca anul acesta în Danemarca, există un tânăr care este încă în clasa a XII-a şi va pleca din ţară după ce va susţine examenul de bacalaureat.

80 de locuri de muncă vacante în UE

În prezent, prin reţeaua Eures sunt disponibile 80 de locuri de muncă, dintre care zece în Austria (muncitori necalificaţi în silvicultură), 51 în Danemarca (lucrători calificaţi în diferite ferme, medic specialist neurolog), cinci în Marea Britanie (asistent medical), nouă în Norvegia (asistent medical chirurgie), două în Ungaria (operator la fabricarea produselor ceramice, specialist în modelare de gips) şi câte unu în Belgia (inginer industrie textilă), Polonia (şofer tir), Republica Cehă (inginer mecanic). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII