12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSuspiciune de toxiinfecţie la Creşa nr. 2 din Slatina

Suspiciune de toxiinfecţie la Creşa nr. 2 din Slatina

Cinci copii din Slatina, cu vârste cuprinse între un an şi zece luni şi trei ani şi jumătate, au ajuns vineri seară la spital, rezentând greaţă şi vărsături

Problemele micuţilor au început vineri seară, când, la intervale apropiate de timp, cinci copii, cu vârste cuprinse între un an şi zece luni şi trei ani şi jumătate, care frecventează Creşa nr. 2 din Slatina, au fost aduşi de părinţi la camera de gardă a Secţiei de pediatrie din Spitalul Judeţean de Urgenţă. Unul dintre aceştia a fost transferat la Boli infecţioase. Au fost sesizate autorităţile, au început cercetările, suspiciunea părinţilor fiind aceea că mâncarea servită joi (o mâncare de pui cu mazăre şi o ciorbă de legume) a fost cea care le-a făcut probleme. Copiilor ajunşi la spital li s-au recoltat şi probe (coproculturi), rezultatele fiind în toate cazurile negative. Chiar dacă este vorba de cinci cazuri de copii bolnavi dintr-un total de 70, reprezentanţii DSP nu se pronunţă dacă este sau nu vorba despre o toxiinfecţie alimentară, pentru că restul probelor recoltate ieri de la creşă sunt încă în lucru. Conform purtătorului de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, ieri se mai aflau internaţi la Secţia de pediatrie doar doi dintre copii, dar şi aceştia în stare bună.

Evenimentul nefericit, un produs al restructurărilor

Cazul, deşi s-a sfârşit fără urmări tragice, a deschis ochii autorităţilor asupra dezorganizării din sistemul de asistenţă socială şi din cel de învăţământ. Creşa nr. 2 şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 5 (căminul) au fost cu ani în urmă o singură instituţie. Asta până când nişte minţi luminate le-au separat administrativ, dar le-au lăsat să funcţioneze împărţind acelaşi spaţiu. Creşa ţine în prezent de Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială a Primăriei Slatina, iar căminul, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ). Copiii sunt împărţiţi după criteriul vârstei, însă blocul alimentar este comun şi de el se ocupă ISJ. „Problema este că s-a servit un fel de mâncare care nu era recomandat pentru acea categorie de vârstă“, a spus directorul Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială, Marian Niculae, care are în subordine creşa. De ce a ajuns să servească acest fel de mâncare o persoană care răspunde de copiii de la cămin, adică mai mari, explicaţia este simplă. „Asta este descentralizarea. Aşa se întâmplă când se fac restructurări la greu“, este de părere şi directorul adjunct al DSP, dr. Talia Cincă.
Ieri s-au verificat din nou condiţiile de organizare şi funcţionare a creşei, blocul alimentar, starea de sănătate a personalului, s-au aplicat teste de salubritate şi teste de tip infecţios şi a rămas să se lămurească exact de ce copiii de la creşă stau la masă cu cei de la cămin. Sentinţa DSP a rămas în pronunţare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS