8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMielul de la turmă, mai ieftin

Mielul de la turmă, mai ieftin

Gorjenii pot cumpăra kilogramul de carne de miel mai ieftin cu 10 lei dacă merg să îl cumpere direct de la ciobani, în loc să-l achiziţioneze din magazin. În prezent, kilogramul de carne de miel se vinde în cele două supermaketuri din Târgu Jiu cu 26-28 de lei. În hala de carne din Piaţa Centrală, preţurile sunt mai mici, respectiv 20 de lei pentru kilogramul de carne de miel. Şi în Piaţa Litovoi, în zona unde de astăzi este amenajată o platformă pentru sacrificarea şi comercializarea mieilor, preţurile anunţate de comercianţi sunt între 22 şi 25 de lei pe kilogram. O variantă mai bună în ceea ce priveşte preţul este cumpărarea mieilor direct de la ciobani, lucru ce presupune însă deplasarea la faţa locului, în zonele cu tradiţie în creşterea oilor, respectiv Novaci, Crasna şi Polovragi. Aici se poate obţine un preţ de 16-18 lei pe kilogram.
Cel mai ieftin preţ posibil este de 10,5 lei pe kilogram în viu, iar sub acest preţ nu se va putea cumpăra, întrucât este preţul de export.

Majoritatea mieilor merg la export

Ion Chircu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Gorj, a declarat că anul acesta ciobanii vor prefera să trimită mieii la export decât să îi vând mai ieftin. Singurii care vor mai scădea preţul sub cel practicat în prezent vor fi crescătorii de ovine cu turme mici, care nu au făcut o afacere din vinderea mieilor. „Eu nu cred că preţul va scădea sub 20 de lei pe kilogram. Cel mai bun preţ este în viu, de 10,5 lei pe kilogram. La preţul ăsta avem solicitări foarte mari din Uniunea Europeană şi nu ne mai încurcăm cu tăiatul sau cu scăderea preţului. Dăm cantităţi mari pe piaţa europeană şi în ţările arabe. Nici 10% din cât se produce în România nu se consumă aici. Totul merge la export. A fost şi o iarnă grea, preţul la furaje şi porumb a crescut, oamenii nu vor să scadă preţul sub 20 de lei. Poate doar cei cu 25-30 de oi“, a menţionat Ion Chircu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Gorj, din care fac parte 462 de crescători de oi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU