11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfacerile explozive ale lui Nelu Gruia

Afacerile explozive ale lui Nelu Gruia

Imediat după ce s-a pensionat, fostul şef de la Arme, Nelu Gruia, s-a lansat oficial în afaceri. El a înfiinţat o firmă de efecte pirotehnice chiar în luna martie a anului 2009, când a pus uniforma în cui. Punctul de lucru al societăţii: la Podari, în laboratorul de firme al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).

În primăvara anului 2009, Nelu Gruia a devenit oficial patron de firmă. SC Andmirage SRL este numele societăţii cu care Gruia a dorit să cucerească piaţa serviciilor de jocuri de artificii şi efecte pirotehnice. Ca ajutor, fostul şef de la Arme l-a angajat pe finul său, Mihai Constantinescu. Firma s-a mutat chiar în vila unde locuia fostul poliţist cu familia, pe strada Preciziei 4G. Avându-l ca unic acţionar pe Nelu Gruia, SC Andmirage SRL are ca obiect de activitate alte activităţi recreative şi distractive. Concret, Gruia oferea jocuri de artificii la nunţi, botezuri, evenimente de orice fel, inclusiv autorităţilor locale.

Cimitirul lui Dinel

Gruia şi-a intersectat drumul cu Dinel şi pe filiera armelor de vânătoare. El a venit la conducerea Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Dolj odată cu echipa Dinel Staicu – Cornel Panait, din care făcea parte. În 2009, AJVPS a fost disputată de două tabere, din care făceau parte echipele Teodor Nuţă – Mircea Dinescu, pe de o parte, şi Staicu – Panait, de cealaltă parte. Miza era concesionarea celor 53 de fonduri de vânătoare ale judeţului Dolj. Tot în 2009, afacerile lui Nelu Gruia s-au extins, aşa că la sfârşitul anului firma Andmirage SRL şi-a deschis un punct de lucru în halele fostului abator de la Podari, care adăpostesc cadavrele majorităţii firmelor puse pe butuci de fugarul Dinel Nuţu. Activul abator Podari era urmărit pentru executare silită atât de Fisc, cât şi de lichidatorii BIR care îl urmăreau pe Dinel Staicu. Asta nu l-a împiedicat pe omul de afaceri să-şi înfiinţeze aici diverse firme. Aici au funcţionat două dintre societăţile controlate de Staicu – Carnexpod SA şi Agroavia SRL, dar şi firme abandonate la abator de oamenii de afaceri descurcăreţi. Printre firmele care odihnesc în pace la abatorul din Podari enumerăm Casa Montană SRL, Villrom Building Sistem, Banu Mihai Impex SRL etc. Unul dintre afacerişti are legătură directă cu arestarea în 2010 a magistraţilor Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu de la Tribunalul Dolj.

Afaceri cu primăriile

Andmirage a câştigat în 2009 şi 2010 aproximativ 12.000 de lei de la Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băileşti, acolo unde Gruia a aprins artificiile de revelion. „Am căutat pe internet şi am trimis cerere de ofertă firmelor pe care le-am găsit. Eu cu el am tratat preţul. La revelionul din 2009-2010 a fost subţire şi am avut şi o discuţie pentru că nu au luat foc artificiile. Trebuia să scrie «La mulţi ani!», dar a plouat torenţial şi nu s-au mai aprins. Am dorit să înlocuim firma, dar am făcut tot cu ei, chiar dacă anul următor au cerut un preţ mai mare decât aveam noi bani prevăzuţi. Atunci, o firmă de aici, din Băileşti, Master’s, a plătit diferenţa de preţ. Această firmă a sponsorizat şi focurile de artificii de la Zilele Oraşului“, a declarat pentru GdS directorul Casei de Cultură, Marcel Boţa. Alte 6.000 – 7.000 de lei le-a câştigat Andmirage şi de la Calafat. „Firma domnului Gruia a câştigat un contract pentru Zilele Oraşului în 2009“, îşi aminteşte primarul din Calafat, Mircea Guţă. „Din câte ştiu eu, el era bine pus la punct cu autorizaţiile. După aceea s-au dezvoltat şi celelalte firme“, a mai spus Guţă. Contractele încheiate de Andmirage cu primăriile pot fi mult mai mari, dar doar acestea au fost postate pe site-ul de prezentare a firmei. Afacerea însă nu l-a îmbogăţit pe Gruia. Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, SC Andmirage SRL a avut în 2009 un singur angajat, o cifră de afaceri de aproape 50.000 de lei şi un profit net puţin peste o sută de euro. Pe anul 2010, datele financiare nu au fost încă publicate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII