21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea taximetristului penal

Povestea taximetristului penal

Un doljean condamnat pentru înşelăciune s-a angajat ca taximetrist în Craiova, a lovit şi ucis un pieton cu taxiul pe care îl conducea, iar după aceea a fost condamnat pentru furt calificat

Daniel Cocendău, de 40 de ani, din localitatea doljeană Gângiova, a făcut „cunoştinţă“ cu oamenii legii încă din anul 2004, când a fost trimis în judecată pentru o înşelăciune comisă în 2002.
Bărbatul a sunat o femeie, pe Daciana Simona Sos, care dăduse un anunţ la mica publicitate, s-a prezentat ca fiind Cristi Cîrstea şi i-a propus să-i îngrijeasca tatăl în schimbul cedării apartamentului acestuia. Femeia s-a întâlnit cu Cîrstea, iar acesta a dus-o în apartamentul „tatălui“ său, i-a arătat un bătrân care dormea într-un pat, după care au trecut la discuţii. După ce a aflat că femeia care vroia să-l îngrijească pe bătrân are la CEC aproape 20.000 de lei, Cîrstea a rugat-o să-i dea 4.300 de lei pentru scurt timp, pentru a achita un comision pentru o sumă mare de bani pe care urma să o primească. Femeia a acceptat, iar, după câteva zile, Simona Sos a retras de la CEC 4.500 de lei, pe care i-a împrumutat lui Cîrstea care… dus a fost. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că, de fapt, Cîrstea era Daniel Cocendău, apartamentul în care o dusese pe femeie era închiriat, iar „tatăl“ acestuia era… un boschetar luat de pe stradă. În 2004, Cocendău a fost trimis în judecată, iar în 2006 a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Taximetrist cu cazier

Cocendău a stat aproape doi ani în închisoare pentru că, pe 18 ianuarie 2008, a formulat la Judecătoria Craiova o cerere de eliberare condiţionată, care i-a fost admisă pe 25 ianuarie 2008. După ce a fost eliberat din arest, bărbatul a rămas cu un rest de pedeapsă de 1.006 zile.
Anul 2009 l-a găsitpe Cocendău lucrând ca taximetrist. Potrivit preşedintelui Camerei Naţionale a Taximetriştilor Dolj, Nistor Duval, Cocendău figurează în baza de date ca fiind un taximetrist cu probleme. Numai în 2009 a fost angajat la mai mulţi operatori, iar în câteva rânduri aceştia şi-au găsit taxiurile abandonate, cu rezervoarele goale.
Pe 13 aprile 2010, în timp ce conducea un taxi pe bulevardul Carol I din Craiova, la intersecţia cu strada Feldioara, Cocendău l-a lovit în plin pe Iordache Popa, de 63 de ani, care traversa strada pe trecerea de pietoni. Popa a murit câteva minute mai târziu, în ciuda eforturilor medicilor de pe ambulanţă care i-au acordat primul ajutor. De data aceasta, pe numele lui Cocendău a fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă. Dosarul în care este cercetat se află încă pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

De la ucidere din culpă la furt calificat

La nici două săptămâni după producerea accidentului, Cocendău a încălcat din nou legea, fiind acuzat de data acesta de furt calificat.
Astfel, pe 25 aprilie 2010, poliţiştii au fost sesizaţi de Elena Buşoi despre faptul că, între 22 şi 25 aprilie, cineva a pătruns în apartamentul în care locuia şi i-a sustras mai multe bunuri. În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că autorul furtului a fost recidivistul Daniel Cocendău, care stătea cu chirie într-o cameră din apartamentul respectiv.  Ulterior, pe 30 iulie, Cocendău a fost arestat preventiv, mandatul fiind emis de Judecătoria Craiova. În august a fost trimis în judecată, iar în noiembrie a şi fost condamnat. 
Judecătorii au reţinut că inculpatul se găsea în stare de recidivă postcondamnatorie, săvârşind infracţiunea în termenul de eliberare condiţionată, şi l-au condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pedeapsă ce include şi cele 1.006 zile rămase din pedeapsa anterioară. Cocendău a făcut recurs, în prezent dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Craiova. Următorul termen a fost stabilit de instanţă pentru 19 aprilie.

Taximetrist cu probleme

Nistor Duval, preşedintele Camerei Naţionale a Taximetriştilor Dolj, a declarat pentru GdS că Daniel Cocendău a fost angajat în mai multe rânduri ca taximetrist din cauza lipsei de profesionalism a unor operatori. Aceştia aveau obligaţia să-l verifice pe Cocendău în baza de date, unde figura cu antecedente, dar şi să-i solicite cazierul judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII