9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPercheziţii în palatele romilor

Percheziţii în palatele romilor

http:http://www.youtube.com/watch?v=QqKlfO7GEsk

Zarvă ieri-dimineaţă în cartierele Faţa Luncii şi Hanul Roşu din Craiova, după ce peste 200 de poliţişti şi jandarmi au dat buzna în casele romilor, unde au căutat arme de foc şi aparatură pentru clonarea cardurilor

Sute de jandarmi şi poliţişti au răscolit, ieri-dimineaţă, locuinţele mai multor romi craioveni, bănuiţi că au format un grup infracţional organizat care se ocupă cu traficul de arme şi cu clonarea de carduri bancare. Ca şi cum ar fi ştiut din timp de acţiunea oamenilor legii, singura grijă a romilor a fost să nu fie fotografiaţi sau filmaţi, aceştia susţinând că sunt „curaţi“ şi că poliţiştii nu au ce găsi în casele lor.
Acţiunea de ieri a fost organizată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, la percheziţii participând ofiţeri ai Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Piteşti, jandarmi, poliţişti şi luptători SPIR. În total au fost efectuate 33 de percheziţii domiciliare, dintre care 26 în municipiu, una în comuna Breasta, patru în Bacău şi două în Piteşti. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de SRI Dolj.
Potrivit procurorilor DIICOT, liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Nicolae Dirivan Dumitru, Viorel Parnică, Ion Parnică, zis Wilifort, Stazian Miclescu, poreclit Stazică, Altafin Poenaru, Gabi Poenaru, zis Patrian, şi bulgarul Gheorghiev Chiril Olegov.

Arme, clonări de carduri şi cămătărie

Anchetatorii au comunicat că învinuiţii, care „s-au constituit într-un un grup infracţional organizat reprezentativ în lumea interlopă craioveană, acţionând cu predilecţie în zonele Faţa Luncii şi Hanul Roşu“,  au introdus fără drept pe teritoriul României, prin intermediul unor cetăţeni bulgari, arme de foc letale şi muniţie. După ce armele ajungeau în ţară, erau vândute unor persoane din lumea interlopă din Craiova, care le folosesc de obicei în conflictele stradale şi altercaţiile dintre diferite grupări.
De asemenea, romii cumpărau şi arme neletale, după care le modificau pentru a putea trage cu bile metalice şi le vindeau.
De asemenea, în urma cercetărilor poliţiştilor de la Crimă Organizată s-a stabilit că unii membri ai grupului procurau aparatură pentru copierea datelor cardurilor de la persoane din Bacău, după care îşi trimiteau „săgeţile“ să le monteze pe bancomate din state membre UE, în special în Portugalia. După ce clonau cardurile şi retrăgeau numerar, între 5 şi 10% rămâneau la „săgeţi“, iar o parte din bani ajungea la „colaboratorii“ din Bacău. Banii rămaşi erau investiţi în autoturisme de lux şi terenuri, dar şi ca împrumuturi date cu camătă cu o dobândă lunară între 15 şi 20%.
Potrivit anchetatorilor, în acest caz s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinere de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Reţinuţi

După efectuarea percheziţiilor, în urma cărora au fost ridicate computere, documente, componente ale unor dispozitive skimming, cărţi de identitate false, softuri pentru copierea şi transformarea de date electronice şi carduri, oamenii legii au ridicat şi dus la audieri opt persoane. Până ieri după-amiază procurorii au dispus reţinerea a trei dintre suspecţi pentru 24 de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII